ЖРТВЕ ПАЛЕ ЗА СЛОБОДУ НЕ СМЕЈУ ДА СЕ ЗАБРАВЕ: У Доњој Трнови обележено 80 година од дизања устанка против фашизма (ФОТО)

В. М.

26. 07. 2021. у 21:09

У ДОЊОЈ Трнови, код Угљевика, вечерас је обележено 80 година од дизања устанка против фашизма полагањем цвећа на спомен-обележју палим борцима Народноослободилачког рата.

ЖРТВЕ ПАЛЕ ЗА СЛОБОДУ НЕ СМЕЈУ ДА СЕ ЗАБРАВЕ: У Доњој Трнови обележено 80 година од дизања устанка против фашизма (ФОТО)

Фото: В. Митрић

У костурници спомен-парка из Другог светског рата леже посмртни остаци 567 палих бораца, а на мермерним плочама уписана су имена 3.278 палих бораца и жртава из НОР-а.

Председник СУБНОР-а Угљевика Ратко Ђурковић, који је организатор скупа, нагласио је да је овај меморијални комплекс место сећања на борбу против фашизма.

- Наш циљ је да што више младих окупљамо и учимо на овај начин о историји и слободи, а веома мало се у школским уџебеницима данас учи о народноослободилачкој борби - рекао је Ђурковић.

Он је захвалио бројним делегацијама које су учествовали у манифестацији, а посебно онима који су дошли из Војводине и Срема, са којима их вежу нераскидиве везе из Другог светског рата у борби против фашизма на овим просторима.

Председник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић у име домаћина поздравио је скуп нагласивши да се присећамо свих који су дали животе у борби против антицивилизацијске немани која је претила да потпуно промени односе међу људима на планети.

- Огроман је број оних који су положили своје животе за слободу, а посебно нас радује долазак потомака оних који су бранили овај крај из Србије - рекао је Симић.

У име Народне скупштине Републике Српске венац је положио Народни посланик Далибор Стевић из Бијељине. Стевић је поручио да ова јубиларна годишњица долази у тренутку када силе које су тада побеђене, у делу међународне заједнице, понављају одређене ретроградне идеје које су некада зацрниле цео свет.

Венац на спомен-обележје је положио и помоћник војног аташеа амбасадора Руске федерације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)