НА КРИЛИМА АНТИСРПСТВА: Комшић дочекао својих пет минута, први приоритет - атак на Републику Српску

Новости онлајн

26. 07. 2021. у 20:56

СУДЕЋИ по ономе што је показао у првих неколико дана председавања Председништвом БиХ, Жељко Комшић ће имати два приоритета — атак на Републику Српску и Србију и слепо праћење агенде Бакира Изетбеговића, сматра саговорник.

НА КРИЛИМА АНТИСРПСТВА: Комшић дочекао својих пет минута, први приоритет - атак на Републику Српску

Foto: Printskrin/Twitter/@dnevno_bih

Професор др Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне сарадње и политиколог са Факултета политичких наука из Бањалуке Владе Симовић сагласни су да ће осмомесечни мандат Комшића протећи на "крилима антисрпства" и повишених тензија унутар БиХ.

Комшићеви приоритети

Владе Симовић је уверен да ће Комшић обилато користити своју позицију да унутар БиХ елиминише моћ Републике Српске.

- Он ће вишеструко користити свој мандат тако што ће с једне стране покушати да уведе такозвани грађански концепт у политички систем у БиХ, а са друге, себе ће промовисати правећи бољу позицију за опште изборе - верује Симовић.

Комшић не разуме дејтонску логику јер је супротна његовим ставовима, додаје он, напомињући да је то у супротности са оним што захтева и заступа РС.

Промоција антидејтонске политике

- Нема сумње да ће он учинити све да добије наклоност иностраних актера како би спровео политику коју заступа, а која није остварива кроз компромис или политичку сагласност. А његова политика је политика наметања решења и одлука и он то од страног фактора и прижељкује - напомиње Симовић.

Он истиче да Комшић сада о томе говори и јавно и очекује да га страни фактор подржи у стварању потпуно антидејтонске БиХ.

- У том циљу ће користити сва могућа средства да ту политику промовише, а разлози су једноставни: институција високог представника није угашена, а Комшић очекује да нови високи представник настави политику старог, а можда да буде и одлучнији и радикалнији од свог претходника у доношењу одређених решења - сматра Симовић.

Ветар у леђа долазак новог високог представника

Стевица Деђански каже да ће Комшић добити ветар у леђа доласком новог високог представника Кристијана Шмита, који би требало да ступи на дужност 1. августа. По његовим речима, Комшић ће максимално искористити долазак новог високог представника у Сарајево, од ког очекује да се понаша као његов претходник Валентин Инцко.

- Комшић је од оних политичара који живе да им се високи представник осмехне и очекивано је да ће Комшић уз његову помоћ опет покушати да прогура нешто што је на штету РС и Србије - верује Деђански.

Он подсећа да се председавање Комшића Председништвом БиХ подудара и са свим осталим притисцима које трпе Србија и РС, а који ће се без сумње појачати у његовом мандату.

Тренд резолуција

Деђански сматра и да ће Комшић учинити све како би се наставио тренд да суседне државе усвајају резолуције о Сребреници. У том контексту каже да се не би изненадио када би Комшић ту тему покушао да наметне у Уједињеним нацијама, у нади да што више држава усвоји такву резолуцију против Срба.

- То од њега можемо да очекујемо, јер он жели да се на том ветру подигне као политичар у очима западних савезника који желе унитарну БиХ“, напомиње наш саговорник.

Оба саговорника напомињу да ће Комшићев мандат умногоме да се руководи жељама Бајденове администрације, јер сматра да од Америке може да добије највећу подршку за политику коју заступа, а која је подударна са политиком Бакира Изетбеговића.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)