ПИТКА ВОДА У 160 ДОМАЋИНСТАВА: Наставља се акција гашења жеђи у сеоским домаћинствима на подручју Дервенте

Н. ЂУРИЋ

27. 07. 2021. у 07:13

ПИТКА вода потекла је у 160 домаћинства и у још пет школских и верских објеката у дервентским Босанским Лужанима и Жеравцу, за шта је уложено 452.000 марака.

ПИТКА ВОДА У 160 ДОМАЋИНСТАВА: Наставља се акција гашења жеђи у сеоским домаћинствима на подручју Дервенте

Фото Н. Ђурић

Истовремено, на том посавском подручју, још одраније, а поготово услед климатских промена посебно жедном воде, настављају са пројектом њеног довода и у остала сеоска подручја.

Питка вода у славинама у Босанским Лужанима и Жеравцу је круна трогодишњег посла на изградњи водоводне мреже, дуге 25 километара, у ове две месне заједнице. На "равне части" издвојена су средства, од готово пола милиона марака, из градске касе и учешћем мештана.

- Током 72 године живота, попут многих комшија, ископао сам три бунара из којих никада нисам имао довољно воде - сагледава своје досадашње невоље мештанин Лужана Миленко Зец.

Док члан грађевинског одбора Мирослав Томас констатује да је пристигла вода у сваком домаћинсту овог безводног краја, са ретким бунарима и изворима - досањани сан!

Симболичном одвртању чесме и народном весељу присуствовао је и градоначелник Милорад Симић, који је изразио задовољство да је овим пројектом премашено 7.000 прикључака у руралном делу територије Дервенте. Он најављује да наставак "историјске акције" обезбеђења и доводе питке воде у сеоска домаћинства следи завршетком Осињског водовода који је у завршној етапи прве фазе.

- Реч је о великом пројекату у јужном делу територије Дервенте, где би око 1.000 заинтересованих мештана требало да буде снадбевено са подручја Горње и Доње Осиње, Горњих и Доњих Церана, Велике и Мале Сочанице и Црнче. Вредност тог подухвата је од животног значаја за те мештане, око четири милиона марака - истиче Симић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)