ПИТКА ВОДА У ВИШЕ ОД 160 ДОМАЋИНСТАВА: Наставља се историјска акција гашења жеђи у сеосиким домаћинствима Дервенте (ФОТО)

Н. Ђ.

25. 07. 2021. у 21:54

ПИТКА вода потекла је у 160 домаћинства и у још пет школских и верских објеката у дервентским Босанским Лужанима и Жеравцу, за шта је уложено 452.000 марака. Истовремено, на овом посавском подручју, још од раније а поготово услед климатских промена посебно жедном воде, настављају са пројектом њеног довода и у остала сеоска подручја у вишемилионској вредности.

ПИТКА ВОДА У ВИШЕ ОД 160 ДОМАЋИНСТАВА: Наставља се историјска акција гашења жеђи у сеосиким домаћинствима Дервенте (ФОТО)

Фото: Н. Ђ.

Питка вода у славинама у Босанским Лужанима и Жеравцу је круна трогодишњег посла на изградњи водоводне мреже, дуге 25 километара, у ове две месне заједнице. На „равне части“ издвојена су средства, од готово пола милиона марака, из градске касе и учешћем мештана.

– Током 72 године живота, попут многих комшија, ископао сам три бунара из којих никада нисам имао довољно воде-с нескривеним осмехом сагледава своје досадашње невоље мештанин Лужана Миленко Зец.

Фото: Н. Ђ.

Док члан грађевинског одбора Мирослав Томас констатује да је пристигла вода у сваком домаћинсту овог безводног краја, са ретким бунаревима и изворима- досањани сан!

Симболичном одвртању чесме и народном весељу присуствовао је и градоначелник Милорад Симић, који је изразио задовољство да је овим пројектом „премашено 7.000 прикључака у руралном делу територије Дервенте“. Он најављује да наставак „историјске акције“ обезбеђења и доводе питке воде у сеоска домаћинства следи завршетком Осињског водовода који је у завршној етапи прве фазе.

Фото: Н. Ђ.

– Реч је о великом пројекату у јужном делу територије Дервенте, гдје би око 1.000 заинтересованих мештана требало да буде снадбевено са подручја Горње и Доње Осиње, Горњих и Доњих Церана, Велике и Мале Сочанице и Црнче. Ценимо да је вредност овог подухвата, од животног значаја за те мештане, око четири милиона марака-истиче градоначелник Симић.

 

ЗАЈЕДНИЧКИ ЗА ШКОЛЕ И ВЕРСКЕ ОБЈЕКТЕ БЕСПЛАТНО

ДЕЛИМ задовољство са мештанима две месне заједнице, Босанских Лужана и Жеравца, и велику срећу, јер је 160 домаћина добило питку воду и, уз њих, још пет установа, школе и верски објекти, што у свим нашим пројектима одрадимо бесплатно, тако да је обезбеђено укупно 165 прикључака. Овај пројекат је „тежак“ око 452.000 марака и рађен је по већ устаљеном принципу да половину трошкова сноси град, а половину мештани-каже, за „Новости“, градоначелник Дервенте Милорад Симић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)