ПРОВОЦИРАЛИ СРБЕ ПОВРАТНИКЕ! Донели оклопно возило у њихово насеље, уклоњен срамни "споменик"

Љ.Ђурић

25. 07. 2021. у 14:56

ИЗ ДЕСЕТ километара удаљеног бошњачког насеља непозната лица су допремила уништени транспортер и поставили га на изливену бетонску плочу на улазу у српско повратничко насеље.

ПРОВОЦИРАЛИ СРБЕ ПОВРАТНИКЕ! Донели оклопно возило у њихово насеље, уклоњен срамни споменик

Фото: Фејсбук

Након вишемесечних апела српских повратника у федералну попштину Маглај и интервенције међународне заједнице, протеклог је викенда уклоњен „транспортер – споменик“ на улазу у повратничко српско насеље Крсно Пољу, непосредно крај регионалног пута Маглај – Завидовићи.

Фото: Љ. Ђ.

Локалне власти Маглаја, које предводи СДП, су за ову провокацију окривиле супарничку СДА, тврдећи да су транспортер ВРС уништен у протеклом рату БиХ у Доњем Улишњаку срачунато да провоцирају Србе повратнике допремили и поставили на бетонску изливену плочу на улаз у Крсно поље. Осим у ово насеље, већи је број повратника и у Бакотић и Бочињу, такође некада етничка српска озренска насеља, која су Дејтонским споразумом припала ФБиХ.

МУЏАХЕДИНИ

Српски повратници на подручје маглајске општине кажу да до сада нису имали проблема са домицилним Бошњацима и да су са њима у добрим односима.

- Немамо их ни са прилично бројном муџахединском заједницом у Бочињи, која је формирана након завршетка ратног сукоба, мада су према потписаним Споразумом у Дејтону муџахедини морали напустити БиХ. Купљене су две српске куће од њих и они су остали, а у међувремену су проширили домаћинства и као комшије нису лоши – каже нам Благојевић.

- У том транспортеру су погинула два српска војника и овај чин је унео немир међу повратнике и трауме породицама изгинулих младића. Обратили смо се почетком марта ове године локалним властима Маглаја, Зеничко-добојског кантина, али и многим међународним званичницима да се непримерено постављени, како га заговорници ове идеје називају, "историјски споменик", уклони – каже повереник за МЗ Крсно Поље и Бакотић Миленко Петковић.

Допремање ратног плена из бошњачког насеља на улазу у српско повратничко од стране Мисије ОСЦЕ, ОХР, Делегације ЕУ у БиХ и амбасада неких земаља, којима су се српски повратници обратили, очигледно није нашло на добабар пријем ни одобравањ ни код њих. Они су се заједничким писмом обратили властима Маглаја, оценивши да тај поступак није у складу са „наставком изградње, међусобног уважавања и разумевања“.

Локалне власти су, ипак, након вишемесечног убеђивања и састанака са представницима међународне заједнице у БиХ, изразили спремност да организују измештање "транспортера – споменика". Заузврат су тражили да странци финансирају неколико инфраструктурних пројеката и финансијски помогну општини, наглашавајући да су ти захтеви у циљу међунационалног помирења и суживота Бошњака, Срба и Хрвата на подручју општине Маглај.

Фото: Љ. Ђ.

Обећање о измештању су и реализовали протеклог викендам, али су потом уследили напади опозиционог СДА на политичке супарнике предвођене СДС, па је чак затражена и оставка начелника општине Мирсада Махмутагића.

Транспортер је одвезен на непознату локацију, а Срби повратници су одахнули.

- Ми 31. јула управо у Крсном Пољу организујем традиционално дружење повратника и осталих Срба разасутих након завршетка ратног сукоба у другим градовима РС, Србији и иностранству. На овом Завичајном сабору окупи нас више хиљада и драго нам је што нема више ове провокације наших комшија. Ми смо у Бочињи подигли споменик погинулим борцима ВРС и цивилима, али је он лоциран унутар црквеног комплекса и никога не провоцирамо и нисмо имали проблема због тога – каже за "Новости" Миленко Благојевић из Бочиње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)