ГРАДОНАЧЕЛНИК БИЈЕЉИНЕ ПОДРЖАО САБОР СРБА РОДОМ ИЗ ТУЗЛЕ: Носталгија и сентимент за старим крајем

В.Митрић

24. 07. 2021. у 12:06

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бијељине Љубиша Петровић разговарао је са представницима Српске православне цркве и Завичајног удружења Тузлака о подршци Градске управе у организацији „Илинданског сабора“ у Пожарници, који ће бити одржан 2. августа.

ГРАДОНАЧЕЛНИК БИЈЕЉИНЕ ПОДРЖАО САБОР СРБА РОДОМ ИЗ ТУЗЛЕ: Носталгија и сентимент за старим крајем

ФОТО: В.М.

- Позивамо све Тузлаке да заједно, на дан Светог пророка Илије у 15 часова, присуствујемо традиционалном „Илинданском сабору“ у Пожарници, који ће се одржати под покровитељством Завичајног удружења Тузлака и градоначелника Љубише Петровића. Бесплатан превоз из Бијељине биће обезбеђен за све заинтересоване посетиоце сабора. Ове године обележавамо 125 година од освећења пожарничког храма Вазнесења Господњег, који је заштићен као национални споменик и културно добро БиХ. Храм је порушен у току рата, генерално је обновљен 2016. године, а прошле године је започето обнављање фрескописа - истакао је парох тузлански и пожарнички Спасоје Радовановић.

У Пожарници тренутно живи око стотину Срба, у 63 домаћинства, а пре Одбрамбено-отаџбинског рата Пожарница је имала пар хиљада становника, углавном Срба, у око хиљаду домаћинстава.

- Подржаћемо организацију „Илинданског сабора“ и Србе у тузланској регији на сваки могући начин, материјални и нематеријални. Тузлаци су у одбрамбено-отаџбинском рату дали велики допринос одбрани Семберије, јер тада се Семберија бранила на Мајевици, зато имамо обавезу да заједно, у љубави и слози, обележавамо и подржавамо организацију њихових светковина. Са Завичајним удружењем Тузлака договорили смо и да заједно, од институција града Тузла и Тузланског кантона, инсистирамо на побољшању статуса српских повратника и инфраструктуре српских села - додао је градоначелник Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)