"ДОЛАЗЕ НАШИ": Почели Дани дијаспоре у Лопарама на Мајевици

В.Митрић

24. 07. 2021. у 11:55

У ЦЕНТРУ за културу Лопаре изложбом слика са 13. и 14 Ликовног сабора на Мајевици, почели су су „Дани дијаспоре“, светковине којој је овогодишње саборовање и десетогодишњи јубилеј.

ДОЛАЗЕ НАШИ: Почели Дани дијаспоре у Лопарама на Мајевици

Фото: В. Митрић

Публика је уживала у представи „Кум“, у којој су наступили млађани глумци,   ученици Основне школе „Свети Сава“ Лопаре. Представа је урађеба у сарадњи са Позориштем Дуга из Швајцарске, чији је оснивач писац  Миодраг Лукић родом из Лопара.

Саборовање Срба из расејања и отаџбине и изложбу слика свечано је отворио начелник општине Лопаре Радо Савић, човек који је на зближавању Мајевице и њеног расејања сам урадио више,него сви његови предходници на тој тужности свих времена.

Фото: В. Митрић

-Програм, који је припремљен, посвећен и окренут ка дијаспори и њеном повезивању са родним крајем -каже др Савић.

- Ове године се "Дани дијаспоре" одржавају под мотом "Долазе наши" и заиста долазе наши, долази наша родбина, наши пријатељи, наше комшије.У односу на  почетак организовања ове манифестације и данашње вријеме уложено доста труда и да су постигнути добри резултати и сарадња са дијаспором је боља и квалитенија.Прошла година, због корона вируса, је била тешка за путовање, али ове године Лопаре су пуне наших људи из дијаспоре.

Председник Удружења Српских привредника Швајцарске, председник Удружења „Корени“ и члан упрве Удружења Мајевичана у Швајцарској Стојан Стевановић је за овогодишњу манифестацију најавио масовнији долазак дијаспоре у Лопаре. 

Фото: В. Митрић

Стевановић истиче „да ће само из Удружења „Корени“ доћи око 60 гостију из целе Европе, а за идућу годину планови су да се манифестација још више омасови и прошири“.

-Имамо добру сарадњу са локалном заједницом и начелником општине Радом Савићем у смислу инвестиција из дијаспоре - истиче Стевановић.

- До сада је 12 инвеститора из дијаспоре инвестирало у привредни потенцијал општине Лопаре.

Драгана Купрешанин, сликар и дизајнер из Београда је рекла да је радује што је присуствовала, са својим колегама, отварању изложбе слика које су настале на претходна два сабора на Мајевици. 

- Задовољство нам је да смо се окупили, готово у пуном саставу, да овдје вечерас присуствујемо овој врло важној манифестацији - додала је Купрешанин. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)