ЗАТВОРЕНО ПЕТ ОСНОВНИХ ШКОЛА: Тематска седница СО Србац о демографској политици тог подручја

О. НИКИЧЕВИЋ

24. 07. 2021. у 07:13

НА територији општине Србац демографски подаци су више него поражавајући. Број становника у последњој декади осетно је пао, а у односу на прератни попис из 1991. године мањи је за 5.456 људи. Последњих година у тој општини мање је склопљених бракова и новорођених, убрзано се гасе подручна одељења основних школа...

ЗАТВОРЕНО ПЕТ ОСНОВНИХ ШКОЛА: Тематска седница СО Србац о демографској политици тог подручја

Одборници СО Србац

Са табеларним подацима из Информације о демографском развоју и пронаталној политици у општини Србац у протеклих 10 година, одборнике СО Србац на јулској седници, упознала је представница деветочлане радне групе Слађана Поткоњак, директорка ЈУ "Центар за социјални рад Србац".

- Број становника у последњих 10 година смањен је са 17.111 на 16.204, пао је и број прворођене деце, као и укупан број новорођенчади са 148 на 119, а број склопљених бракова у овој, у односу на 2011. годину, мањи је за 58 одсто - део је података које је изнела мр Поткоњак и додала да је забележен и забрињавајући пад броја ученика у основним школама са 1.516 на 1.347 и да је већ затворено пет основних школа, док је у србачким средњим школама број ученика смањен за 56 одсто.

Да би се ублажиле негативне последице и колико-толико поправило стање у области наталитета, општинска управа Србац је пре три године усвојила интервентне мере.

- Локална власт је увела неколико новчаних подстицаја као што су једнократне помоћи од по 250 марака за прво и друго дете, 400 за треће, 600 за четврто и по 1.000 КМ за пето и свако наредно дете. Уз то, младим брачним паровима који желе да граде кућу обезбеђује се по 2.000 КМ за куповину плаца и потпуно ослобађање комуналних накнада за градњу - рекла је Поткоњак.

До краја ове године планирана је изградња стамбеног објекта са 20 станова у центру Српца за младе брачне парове, који ће станове моћи купити по цени од 60 одсто од тржишне вредности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)