УКРАЈИНКЕ ПОДВОДИЛЕ ДЕВОЈКЕ: Тужилаштво БиХ поднело оптужницу против Зданове (60) и Начинкине (32)

С. М.

24. 07. 2021. у 06:08

УКРАЈИНКЕ Асмик Зданова звана Асја, (60) и Наталија Начинкина (32) оптужене су да су врбовале најмање 17 страних држављанки, углавном са подручја Украјине и Русије, те их доводиле у БиХ, ради пружања сексуалних услуга за новац.

УКРАЈИНКЕ ПОДВОДИЛЕ ДЕВОЈКЕ: Тужилаштво БиХ поднело оптужницу против Зданове (60) и Начинкине (32)

Фото Илустрација

Против поменутих жена које се налазе у притвору, Тужилаштво БиХ је поднело оптужницу која их терети да су организовале групу људи ради вршења кривичних дела међународног навођења на проституцију и међународне трговине људима, а оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.

Према оптужници, поменута дела су чиниле од почетка 2019. године, па све до 26. јануара ове године, на подручју Мостара и Бањалуке, делујући заједно и у међусобном договору.

- Оптужене особе терете се за експлоатацију најмање 17 жртава, страних држављанки, углавном са подучја Украјине и Источне Европе - наводе из Тужилаштва.

У оптужници се наводи да су оптужене, ради стицања незаконите имовинске користи, врбовале стране држављанке, углавном са подручја Украјине и Русије, те их доводиле у БиХ, проналазили смештај и искоришћавале ради пружања сексуалних услуга за новац, што је код неких од жртава довело до тешких последица по телесно и душевно здравље.

- У оквиру истраге, прикупљени су докази да су оптужене суделовале у врбовању, довођењу у БиХ и експлоатацији, најмање 17 жртава трговине људима, које су на подручју БиХ, највише на локацијама у изнајмљеним просторима у Мостару, Бањалуци и Бијељини, терале на пружање сексуалних услуга за новац, који су жртве морале давати оптуженима - наводе из Тужилаштва. - Када су жртве изразиле неслагање са третманом и поступањем, оптужене су их на понижавајуће начине приморавале на даљу ескплоатацију.

САСЛУШАЊЕ 42 СВЕДОКА

У ОВОМ предмету Тужилаштво БиХ је са партнерским институцијама и агенцијама, спровело опсежну истрагу, укључујући и међународну правну помоћ, па се уз оптужницу предлаже саслушање 42 сведока, два стручна вештака и прилагање око 140 материјалних доказа, додају из Тужилаштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)