ДА ПРЕУЗМУ МОДЕЛ ЗАДРУГАРСТВА ИЗ СРБИЈЕ: Градоначелник Бијељине у селима код Шапца (ФОТО)

В. М.

21. 07. 2021. у 18:51

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бијељине Љубиша Петровић и државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Дарко Божић посетили су земљорадничке задруге „Алфа-фарм 2018", у Бадовинцима код Богатића, и „Воћар Богосавац", у Богосавцу код Шапца.

ДА ПРЕУЗМУ МОДЕЛ ЗАДРУГАРСТВА ИЗ СРБИЈЕ: Градоначелник Бијељине у селима код Шапца (ФОТО)

Фото: В. Митрић

- Захвални смо домаћинима што имамо прилику да се уверимо у начин рада и организације успешних и савремених српских задруга, као и у општи препород задругарства и пољопривреде у Србији. Учинићемо све да дође и до препорода задругарства и наших села у Семберији и Републици Српској, а тај посао ћемо учити од најбољих, од тима стручњака на чијем челу се налази министар за бригу о селу Милан Кркобабић. Ови вредни млади људи и њихов пословни подухват су прави пример српске слоге, која нам је преко потребна.

Из породичне и комшијске слоге, која је присутна у оваквим успешним задругама, извире наш највиши патриотски идеал: непоколебљива слога свих Срба и свих наших крајева. Уврен сам да ће сјајна идеја препорода задругарства значајно допринети расту економије Србије, спасењу српске пољопривреде и села и, што је најзначајније, моралној обнови српског друштва. Без опстанка наших села не може бити здравог друштва - истакао је градоначелник Петровић.

Министарство за бригу о селу Републике Србије помаже новоформиране земљорадничке задруге, које су основане од 2017. године, са 7,5 милиона, старе задруге са до 15 милиона и сложене задруге, које подразумевају удруживање две или више задруга, са до 60 милиона динара.

- Задругарство у Србији има дугу традицију, јер је прва српска задруга формирана пре чак 130 година, али и велику шансу за развој у будућности. Задруге које смо посетили данас су пример добре праксе и економске исплативости удруживања пољопривредних произвођача. У 2017. години Милан Кркобабић, тадашњи министар за регионални развој а данас министар за бригу о селу, покренуо је програм „500 задруга у 500 села" и управо сведочимо успеху тог програма чији је амбициозни циљ скоро двоструко надмашен, јер данас имамо чак 952 новоформиране задруге. Наши гости долазе из Семберије, која има велики потенцијал за развој пољопривреде. Заједнички ћемо се трудити да обезбедимо развој српских села и задругарства са обе стране Дрине, како би сачували наше становништво на његовим вековним огњиштима - нагласио је државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Дарко Божић.

Земљорадничка задруга „Алфа-фарм 2018" окупља осам породица и на тржиште испоручи око 15.000 товних свиња годишње, у три турнуса. Инвестиција у ову савремену фарму товних свиња је износила око 20 милиона динара, од чега је 7,5 милиона обезбедило Министарство за развој села. Задруга „Воћар Богосавац" је основана 2019. године и у прошлој години је, уз сопствену производњу, откупила око 750 тона воћа од мачванских и поцерских воћара. Располаже савременим простором за складиштење и хладњачама за чување воћа, а већину својих производа извози на страна тржишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)