ДА ДОЂЕМО ДО 50 ПОСТО СТАНОВНИШТВА: Премијер Вишковић -вакцина једина заштита грађана протов короне

Срна

19. 07. 2021. у 23:20

ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће наредних дана бити подигнути капацитети домова здравља и болница и сви расположиви ресурси из медицинског сектора за вакцинацију против вируса корона, те да би у наредном периоду могло да буде вакцинисано 50 одсто грађана Српске.

ДА ДОЂЕМО ДО 50 ПОСТО СТАНОВНИШТВА: Премијер Вишковић -вакцина једина заштита грађана протов короне

Фото: Новости

Вишковић је позвао грађане Републике Српске, без обзира на старост и пол, да искористе своје законско право и да се вакцинишу јер је то, како је нагласио, једини начин заштите и борбе против вируса корона.

Премијер Српске, који је данас у Бањалуци дочекао контингент од 290.000 доза вакцина против вируса корона, од чега 240.000 кинеске "синофарм" и 50.000 "спутњик ве", навео је да је реч о највећој појединачној пошиљци за Српску. Он је нагласио да је до сада у Републику Српску, без ове пошиљке, стигло око 580.000 доза, те додао да се наредних дана очекује још донација.

- Наредних дана требало би да стигне и 50.000 доза руске вакцине `спутњик ве`, друга доза, чиме би Српска имала више од милион вакцина, што значи да би у неком наредном периоду могло да се вакцинише 50 одсто грађана - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Вишковић је подсетио да је вакцинација почела и у привредим субјектима, те подсетио да вирус корона није само утицао на здравље људи, већ и на економију.

- Заштитом запослених, ми у суштини штитимо економију Српске. У наредном периоду максимално ћемо дићи капацитете домова здравља и болница и све расположиве ресурсе из медицинског сектора укључити у вакцинацију, како бисмо у наредних месец дана утрошили барем ових 500.000 доза које имамо на располагању - навео је Вишковић.

Он је рекао да у складишту "Крајинагрупе" у Бањалуци има 203.000 доза, а нешто има и у Институту за јавно здравство Републике Српске, тако да Српска у овом моменту има довољно доза вакцина против вирус корона. Вишковић је додао да ће наредних дана бити организовани вакцинали пунктови гђе ће грађани моћи да се вакцинишу без позивања и заказивања термина.

- Као што је познато, вакцинација у Српској је добровољна и не можемо никога натерати да се вакцинише, али апелујемо да то сви учине јер тиме једино могу бити заштићени од новог делта соја, којег већ има и у БиХ и у окружењу. Не бисмо желели да будемо затечени, како се у медијима наводи, у четвртом таласу. Желимо да заштитимо што више грађана Српске и да у том новом таласу што мање људи буде подложно оболевању од вируса корона - навео је Вишковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)