ЗАРОБЉЕНЕ СРБЕ УБАДАЛИ ГВОЗДЕНИМ ВИЛАМА: Обележено 29 година од петровданског страдања у Залазју - злочин без казне! (ФОТО)

С. М.

12. 07. 2021. у 15:51

НА ЗАЛАЗЈУ код Сребренице данас је служен парастос код Спомен-костурнице страдалима у два последња рата, прислужене су свеће за покој душа 69 Срба убијених на Петровдан 1992. године и положено цвеће на спомен-обиљежје поводом обележавања 29 година од тог великог српског страдања.

ЗАРОБЉЕНЕ СРБЕ УБАДАЛИ ГВОЗДЕНИМ ВИЛАМА: Обележено 29 година од петровданског страдања у Залазју - злочин без казне! (ФОТО)

Фото: СРНА

Цвеће на спомен-обележје положили су министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и изасланик председника Србије и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, начелници општина Братунац и Сребреница Срђан Ранкић и Младен Грујичић. О злочинима почињеним над Србима и страдању српског народа у 20. веку и последњем рату говорили су Лукач, Вулин и Грујичић.

Они су подсетили на бројна масовна српска страдања у овом крају и широм БиХ у свим ратовима за која нико није одговарао, као и на неправду коју Србима наносе Хашки и Суд БиХ, те на лицемеран однос представника међународне заједнице који различито третирају жртве игноришући српске у односу на жртве других народа. Позвали су на јединство и слогу и чување истине о српском страдању, као и његовање сећања и преношењу истине о тим страдањима на млађа поколења да им се судбина не би поновила.

Фото: СРНА

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је порука са Залазја иста као и претходних година, само се бројка мења, а то је "29 година од злочина без казне" у Залазју и да породице настрадалих још чекају и траже истину и правду.

- Сребреница је потпуно запостављена када је реч о српским жртвама. Нико није осуђен за злочине над сребреничким Србима у Хашком трибуналу и то је разлог зашто не верујемо у рад међународног, али и Суда БиХ који правду деле селективно, поручио је Грујичић.

Милорад Станојевић је пре 29 година рањен на Залазју, а погинуо му је брат Божо и рањен отац.

- По истом сценарију радили су и 1943. и 1992. године убијајући све што су стигли Насер Орић и његови следбеници. Заробљене су гвозденим вилама боли у Сребреници. Хаг и Суд БиХ штите муслиманске злочинце и судство Србије треба да преузме те предмете, поручио је Станојевић коме је у прошлом рату погинуо и други брат Радислав.

Стака Цвјетиновић је такође огорчена на рад хашког и правосуђа БиХ.  -Муж Иван нестао је овде на Залазју пре 29 година и нађен и сахрањен након 20 година. За њега и остале који су живи заробљени па убијени у Сребреници још нико није одговарао, иако постоје свједочења и очевици су давали изјаве, али они који одлучују то омаловажавају, навела је Цвјетиновићева.

Она је истакао да нема правде за Србе и да младима треба преносити шта се дешавало, да знају да им се то не понови.

Фото: СРНА

Пре парастоса, чланови породица погинулих, саборци, борачке и општинске делегације Сребренице и Братунца положили су цвеће на гробљу у Братунцу, где је сахрањен највећи број убијених, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама. Чланови породица и представници Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице поново су данас изразили незадовољство због рада Тужилаштва и Суда БиХ.

Служењем парастоса на Залазју завршен је 25. меморијални програм "Петровдански дани" који је, поводом 29 година од страдања сребреничких Срба, организовао сребренички Одбор за обележавање српског страдања.

Тог трагичног Петровдана јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом ратног команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића наставиле су систематско и планско етничко чишћење Срба у сребреничкој општини започето у априлу те године. Упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле. Осим 69 погинулих на Петровдан 1992. године, нестало је и заробљено још 22 Срба од којих се 10 још воде као нестали, а велики број је рањен. Након мучења и злостављања у сребреничким логорима сви су убијени, а посмртне остатке њих 10 случајно је пронашао тим за тражење несталих из Тузле 10. јуна 2011. године у Залазју, приликом тражења муслиманских жртава.  Након више од годину дана, ти посмртни остаци су идентификовани и сахрањени 2012. године на Петровдан, два су пронађена и сахрањена раније, а за још 10 Срба несталих тог дана и даље се трага.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)