ВЕНЧИЋИ И ЛИЛЕ ЗА ЗДРАВЉЕ: Ивањдански обичаји у Семберији и Мајевици (ФОТО)

Б.М.

06. 07. 2021. у 17:41

И ОВЕ године, уочи Ивањдана 7. јула, простор око бијељинске зелене пијаце био је претесан за све продавачице ивањског цвећа и венчића.

ВЕНЧИЋИ И ЛИЛЕ ЗА ЗДРАВЉЕ: Ивањдански обичаји у Семберији и Мајевици (ФОТО)

Фото: В.М.

Вредне жене Семберије и Мајевице, уз помоћ унука, на лицу места су плеле венчиће разних величина по жељи купаца, при том користећи ивањску траву, пољско цвеће, кантарион и босиљак, уз незаобилазну главицу белог лука уплетену у венчић.

Овим венчићима, у предвечерје уочи Ивањдана,традиционално се оките дворишна капија, кућна врата, бунар, пчелињаци и амбари, како би се, по народном веровању, домаћинство заштитило од сваког зла, а призвало здравље и напредак.

Иако је до Петровдана још неколико дана, уз ивањске венчиће продаване су и петроданске лиле, које се праве од суве трешњеве коре, а које малишани пале уочи Петровдана, како би се отерале демонске силе од људи, животиња и усева. У току лилања, истовремено су паљене велике ватре на сеоским раскрсницама, које су момци и девојке прескакали "ради здравља".

Јока Гашић и Марко Михајловић из Сувог Поља, који су продавали венчиће и лиле у овом подмајевичком месту, кажу да су лилање и петровданске ватре, обичај који овде никада није прекидан.

- Уочи Петровдана, након лилања, група малишана обилази сеоска домаћинства са клепетушама и песмом буде домаћина, да му пожеле здравље, пуне амбаре и торове, а домаћица малишане награђује незаобилазним сувим сиром - зарцом и слаткишима...

Обичај је у Семберији да се лилари и њихова песма не одбијају чак и ако је породица и домаћинство у жалости.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)