НАКОН ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА: Ускоро почиње градња моста у насељу Чесма

С. МИШЉЕНОВИЋ

05. 07. 2021. у 07:45

НАКОН скоро две деценије борбе грађана бањалучког насеља Чесма да се изгради мост преко реке Врбас код "Витаминке", који би значио жилу куцавицу за више од 8.000 становника, та саобраћајница почиње да се гради у наредна три месеца, сазнају "Новости" у градској управи.

НАКОН ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА: Ускоро почиње градња моста у насељу Чесма

Фото Новости

- Пројектна документација и идејно решење моста су скоро завршени. Остало је још неколико детаља и багери могу почети са радом - кажу у градској управи.

- Вредност пројекта је око пет милиона КМ, а очекује се и финансијска помоћ Србије за изградњу моста.

На састанку Александра Вучића, председника Србије, и градоначелника Драшка Станивуковића у априлу месецу у Бањалуци, Станивуковић је затражио помоћ Србије у реализацији тог пројекта, а што је председник Србије и подржао. Убрзо након тога стигла је порука да ће, ипак, "Путеви РС" градити мост у Чесми, а не Град Бањалука.

Крсто Голијанин, одборник ПДП у градској скупштини, каже да град неће чекати "Путеве РС" да се одлуче када ће почети изградња моста. Он каже да багери крећу са радом у наредних неколико месеци, а институције РС ако желе слободно могу помоћи.

- Већ 20 година траје прича око изградње моста, а од поплава 2014. када је уништен висећи мост мештани немају прави излаз до града. Град ће правити мост и неће бити више таоц лажних обећања из институција РС - истиче Голијанин.

Он каже да мост у Чесми није само битан за ово насеље већ целу Бањалуку и ширу регију.

- Изградњом моста растеретиће се и путнички и теретни саобраћај преко Ребровачког моста кроз насеље Борик и даље према Челинцу, Котор Варошу и Теслићу - појашњава Голијанин.

ДОГОВОР Ранији састанак Вучића и Станивуковића у Бањалуци, Фото А. Чавић

Мештани Чесме кажу да једва чекају багере који ће започети градњу моста на Врбасу.

- Годинама смо писали и молили градоначелнике из СНСД Драгољуба Давидовића, Слободана Гаврановића и Игора Радојичића да се направи мост, али ништа. Само су нас обмањивали и пребацивали лоптицу са града на републичке институције - каже мештанин Перо Поповић.

Он додаје да се преко моста у Чесми СНСД обрачунава са ПДП и Станивуковићем.

- Доста нам је свађа. Ако не почну у наредна три месеца изградњу моста, не треба да долазе по гласове у Чесму - каже Поповић.

Велибор Т., мештанин Чесме, каже да ће нови мост решити многе проблеме грађана, а посебно око превоза деце до школа.

- Родитељи који имају ђаке са изградњом новог моста неће морати да путују и до 15 километара како би дошли до школе "Вук Караџић". Имаће могућност да децу упишу и у школе "Иван Горан Ковачић" у Лазареву и "Алекса Шантић" у Росуљама, удаљене неколико километара од Чесме - навео је тај мештанин.

ПУТЕВИ РС ГРАДЕ МОСТ?

ДИРЕКТОР ЈП "Путеви РС" Давор Кострешевић изјавио је да ће ово предузеће преузети финансијску конструкцију како би у бањалучком насељу Чесма био изграђен нови мост.

- Радови би требало да почну након завршетка пројектне документације и идејног решења, што је обавеза града. Такође, биће потписан посебан меморандум између града Бањалука и предузећа "Путеви РС" - нагласио је Кострешевић након што је Станивуковић изјавио да ће Србија подржати тај пројекат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)