ДЕЦЕНИЈАМА СА ФУДБАЛСКОМ ЛОПТОМ: Као првотимац играо у три клуба, а током каријере тренирао у шест клубова

О. Никичевић

01. 07. 2021. у 06:00

КАДА је Општина Србац добила капиталну књигу под називом "Србац - монографски записи", на 402. страници, у поглављу о спорту, нашло се и име великог заљубљеника у фудбалску "бубамару" 73-годишњег Боре Пилиповића.

ДЕЦЕНИЈАМА СА ФУДБАЛСКОМ ЛОПТОМ: Као првотимац играо у три клуба, а током каријере тренирао у шест клубова

Фото О. Н.

Иако је закорачио у осму деценију живота, још увек преноси фудбалско знање младим талентима, а посебно својим унуцима Сергеју (12) и Филипу (8), који већ тренирају са својим вршњацима у ФК Слога Србац, и трогодишњем Рељи од кога много очекује.

Боро, кога одмила зову Сирац, у кругу својих пријатеља евоцирао је успомене на шест деценија проведених на фудбалским теренима. Имао је тешко детињство. Рођен је у селу Миљевићи код Градишке, али је одрастао у Дому за ратну сирочад "Лепа Радић" Градишка, где је као и свако дете у слободно време пикао лопту са својим другарима.

- У близини Дома налазио се стадион ФК Козара Градишка, где сам све чешће одлазио па су ме тренери запазили и у 13. години позвали на тренинге за пионирски састав, што је за мене било нешто најлепше што ми се десило у детињству - каже Боро.

Фото О. Н.

Борини унуци Сергеј, Филип и Реља

У први тим, како каже, увео га је чувени тренер Мирко Божић, касније тренер загребачког Динама, јер је био брз као вихор на левом крилу, имао добар шут левом ногом, давао голове али и стварао шансе саиграчима. Играти тада за Козару била је велика част јер се такмичила у Другој југословенској лиги, група Запад, што је подразумевало путовати у велике градове и склапати многобројна познанства.

- Након Козаре играо сам још за Слогу из Горњих Подградаца и за Слогу из Српца, али како то бива, дошло је до повреде и операције оба колена што је био сигнал да престанем са активним играњем фудбала. Због тога сам завршио Вишу тренерску школу у Сарајеву и почео да се бавим тренерским послом, најпре у србачкој Слоги, а потом у још пет фудбалских колектива - каже Боро и додаје да и сада повремено тренира екипе које се такмиче у малом фудбалу.

ПРЕБРОДИО ЗДРАВСТВЕНЕ ТЕГОБЕ

СПОРТСКИ живот га је очврснуо што му је помогло да преброди бројне здравствене проблеме, као што је инфаркт, док је био у Војсци РС, па операција жучи и крвних судова на ногама. У пензију је отишао 1996. и она сада износи скромних 520 КМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)