СКАНДАЛ У КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ: Рељић "сакрио" донацију Србије

С. Мишљеновић

30. 06. 2021. у 08:21

ДОНАЦИЈА Србије од 1,9 милиона евра или око четири милиона марака, која се налази на рачуну Општине Козарска Дубица још није искоришћена, јер је план потрошње новца довео до политичких ломова у тој општини.

СКАНДАЛ У КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ: Рељић сакрио донацију Србије

Фото Новости

Наиме, начелник општине Раденко Рељић (СНСД) заједно са групом посланика те странке није подржао на последњој седници СО да се на дневни ред стави на усвајање Одлука о начину коришћења средстава донације Србије коју је предложио коалициони партнер - Народна партија Српске.

Након свађе у Скупштини седница је прекинута, а епилог је да је пет одборника СНСД напустило странку и најавило будуће деловање из независне групе. Ти одборници су подржали начелника Рељића који се успротивио усвајању одлуке којом се дефинише трошење новца који је донирала Србија након недавне посете председника Александра Вучића тој општини.

Саговорници "Новости" тврде да је проблем око усвајања одлуке о трошењу средства Србије само био окидач, јер како кажу, Рељић очигледно није намеравао да се консултује са Скупштином како да се искористе средства из Србије.

- Нажалост, последња дешавања су показала да је начелник Рељић желео ненаменски да потроши средства која смо добили из Србије, а не да се плански затварају дугови општине, инвестира у капиталне пројекте и издваја новац за социјалне групе - каже Родољуб Топић, одборник и повереник СНСД за Козарску Дубицу.

Фото Глассрпске

Раденко Рељић Фото Глассрпске

Он каже да је Рељић већ потрошио део средстава од донације у износу од од 5.150 евра, што је невиђен скандал и о томе постоје докази.

- Рад Рељића је материјал за полицију. Циљ СНСД је да се усвоји одлука како ће се утрошити средства Србије и то је све. Одборници који су нас напустили биће искључени из СНСД. Већина у Скупштини коју чине СНСД, НПС, СП и НДП није упитна - поручио је Топић.

Дарко Бањац, председник Народне партије Српске, каже да они само траже да се средства из донације Србије потроше транспарентно за враћање дугова Козарске Дубице.

- Нећемо дозволити да средства која је Србија уштедела захваљујући економској политици коју спроводи председник Вучић потроше ненаменски. Инсистирамо да СО Козарска Дубица донесе одлуку у којој ће таксативно бити наведено која дуговања се измирују - истиче Бањац.

Начелник Раденко Рељић није одговарао на позиве "Новости" да образложи последње потезе око донације Србије и одговори на питање где ће новац завршити.

ПОМОЋ БУЏЕТИМА И ПРОЈЕКТИМА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је 8. маја приликом боравка у Козарској Дубици и састанка са начелницима четири општине да оне добијају помоћ од 10 милиона евра.

- Ту смо да помогнемо у обезбеђивању примарног суфицита у буџетима, као и пројекте. Хоћемо да се види када Србија помаже - поручио је Вучић.

ВРАТИТИ НОВАЦ ВЛАДИ СРПСКЕ

ИЗ Владе РС отишао је допис на руке Рељићу који је потписала министарка финансија Зора Видовић. Тражи се да општина врати новац од 1,9 милиона евра, који су добили по закључку Владе Србије јер нису доставили списак пројеката који ће се реализовати из ове донације, наводи се у допису.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)