“НОВОСТИ” САЗНАЈУ - ОСНОВЦИ У РС ИМАЋЕ НОВИ ПРЕДМЕТ: Учиће о безбедности на интернету

С. М.

29. 06. 2021. у 08:23

УЧЕНИЦИ других разреда основних школа у Републици Српској од 1. септембра добијају нови предмет, који се зове дигитални свет, потврдио је за "Новости" Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода.

“НОВОСТИ” САЗНАЈУ - ОСНОВЦИ У РС ИМАЋЕ НОВИ ПРЕДМЕТ: Учиће о безбедности на интернету

Фото Depositphotos

Он каже да ће овај предмет упознати ђаке са дигиталним уређајима, безбедношћу на интернету и чињеницом да је дигитализација саставни део живота.

- Деца већ у раном узрасту почињу да користе мобилне телефоне, рачунаре или таблете. Сад ће у школи да науче да правилно користе те уређаје и како да се заштите од нежељених садржаја - истиче Дамјановић.

Он каже да предмет дигитални свет није замишљен тако да деца уче неку теорију или дефиниције, већ да практично науче колико су важни уређаји и колико олакшавају свакодневни живот, али и да вреба опасност ако се не користе како треба.

- Дигитални свет је основа за предмет информатике који им стиже у шестом разреду. Безбедност је прва основа. Децу морамо учити одмалена да кориштење уређаја нису само игрице. Учитељи и учитељице ђацима ће засада једном седмично држати час из дигиталног света - појашњава Дамјановић.

Фото Новости

Предраг Дамјановић

Бањалучанка Бранкица Спасенић, каже за "Новости", да у данашњем дигиталном добу и масовном коришћењу друштвених мрежа, и све чешћим случајевима њихове злоупотребе у којима су жртве деца, неопходно је едуковати децу, и кроз образовни систем константно радити са њима како би се упознали са потенцијалним опасностима, знали да их препознају и како да се заштите.

- Небројено пута смо сведочили бизарним изазовима, који се појављују на друштвеним мрежама, попут "Тик-тока", а који су се завршавали и фатално. Деца ову, и друге платформе, масовно користе и често су боље упознати са начинима њиховог функционисања и вештији у оваквој врсти комуникације од својих родитеља. Зато је нужно да их стручан, наставни кадар, у школама информише, едукује и саветује о опасностима и лошим стварима које свакодневно вребају, и о начинима како да не буду изложени и постану жртве предатора - појашњава Спасенићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)