ЗБОГ ДУГОВА ИМ КАСНЕ ПЛАТЕ: Нова власт у Билећи, и поред бројних уштеда у тешкој финансијској ситуацији

Д. Цураћ

24. 06. 2021. у 08:23

И ПОРЕД бројних уштеда које су увели, нова власт у Билећи и даље се налази у великим проблемима због наслеђених дугова.

ЗБОГ ДУГОВА ИМ КАСНЕ ПЛАТЕ: Нова власт у Билећи, и поред бројних уштеда у тешкој финансијској ситуацији

Фото Архива

Да ствар буде гора, Пореска управа РС редовно им блокира рачуне, "Хидролектране на Требишњици" касне са уплатама по основу накнаде за потопљено земљиште, па радници локалне управе од марта нису примили плате.

- Стално су нам блокирани рачуни, а свакодневно нам пристижу тужбе из претходног периода. Само од почетка године Пореској управи РС исплатили смо 703.000 КМ од укупно два милиона КМ колико се дугује. Да смо имали са те стране разумевања, плате не би касниле, а имали бисмо новца и за неке инвестиције - истакао је Веселин Вујовић, начелник Билеће.

У општини кажу да и поред свега успевају да издвоје новац за социјална давања јер то не сме чекати, док због кашњења уплата ХЕТ-а све остало је доводено у питање.

Фото Архива

Веселин Вујовић

- Транше од ХЕТ-а за април и мај нису исплаћене тако да нам и то чини проблем. Чим тај новац буде на нашем рачуну, исплатићемо заостале плате, али нажалост, то је само краткорочно решење - додао је Вујовић.

В. д. начелника одељења за финансије Миљан Милићевић истиче да су мере штедње дале одређене резултате, али да управо стална тужбе умногоме отежавају финансијску ситуацију.

- Смањили смо трошкове по свим ставкама, али то није довољно за функционисање управо због вишемилионских наслеђених дугова. Недавно смо свим буџетским корисницима уплатили топли оброк и рате за кредите. Међутим, и када скупимо новац за плате, то нам повуку са рачуна због бројних тужби, тако да испаштају наши радници - рекао је Милићевић.

У ТОКУ РЕВИЗИЈА

У ОПШТИНИ Билећа тренутно се спроводи ревизија за последњих осам година која би требала утврдити на шта се тачно и на који начин трошио буџетски новац. Поред тога, у плану је нова систематизација, јер по неким првим проценама, чак 80 радника је вишак. Нова власт у Билећи наследила је дугове који су премашили 20 милиона КМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи