ПРИЈАВЕ НОВОРОЂЕНИХ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Пројекат "еБеба" стартовао у добојској болници "Св. Лука"

О. М.

24. 06. 2021. у 06:33

У ДОБОЈСКОЈ болници "Свети апостол Лука" мајци Сузани Зекић уручени су први документи за новорођену бебу Софију, чиме је Српска званично почела с применом пројекта "еБеба".

ПРИЈАВЕ НОВОРОЂЕНИХ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ:  Пројекат еБеба стартовао у добојској болници Св. Лука

Фото Влада РС

Ради се о информационом систему који ће будућим родитељима омогућити да процес пријаве новорођенчета покрену и заврше у породилишту, уместо досадашње "шетње" по шалтерима више институција. Применом "еБеба" родитељи ће прве документе за дете добијати бесплатно на кућну адресу, и то извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству, потврду о пребивалишту и пријаву на здравствено осигурање.

Прве документе мајци Сузани Зекић уручио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић. Он је истакао да је реч о капиталном пројекту креираном с циљем да се родитељима олакша упис новорођенчета, а за који је Влада РС дала сагласност да се уврсти у пројекте који су од посебног интереса за Српску.

Фото Влада РС

- Систем је био завршен у октобру и од тада су трајала тестирања. С техничког аспекта, то је мултиресорни пројекат у којем учествују МУП, Министарство здравља, ФЗО и Министарство управе и локалне самоуправе РС, што довољно говори о комплексности пројекта - рекао је Рајчевић.

Позвао је све родитеље, чије бебе долазе на свет у добојској болници, да децу евидентирају посредством "еБеба".

- СМС сервисом биће у могућности да прате где је њихова апликација за евиденцију новорођенчета и да бесплатно на кућну адресу добију документе - нагласио је Рајчевић.

Директор Болнице "Свети апостол Лука" Младен Гајић каже да је то прва установа у којој се пројекат "еБеба" реализује.

- У спровођењу пројекта нисмо имали трошкова и сва средства је обезбедило Министарство за научнотехнолошки развој. Ми смо обучили кадар и сада се на једноставан начин уписују наши нови суграђани - истакао је Гајић.

Фото Влада РС

Појаснио је да сама процедура уписа бебе почиње по доласку породиље у болницу, где се узимају почетни подаци, који се допуњују након порођаја.

- Образац потписују родитељи и он се прослеђује у матичне евиденције, а родитељима први документи стижу на адресу - каже Гајић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић изразио је задовољство што пројекат почиње баш у том граду.

- Имао сам много примедаба родитеља који су се жалили да је процедура уписа новорођенчета преспора и представља оптерећење у тренутку када они треба да се посвете новом члану породице - рекао је Јеринић.

Систем тренутно функционише само у Добоју, док се пуштање у рад у свим осталим болницама у Српској очекује до 31. августа.

ОЛАКШИЦА

СУЗАНА Зекић, мајка прве "еБебе" каже да је велико задовољство што њихова беба отвара цели пројекат.

- С обзиром на то да нисмо баш мала екипа и да Софија има два старија брата, ово нам је велика олакшица - истакла је Зекићева.

КОШТАО 800.000 КМ

ПРОЈЕКАТ "еБеба" коштао је 800.000 КМ због чега се нашао на мети критика опозиције. Министар Рајчевић сматра да је покушај опозиционара да криминализују пројекат срамота, с обзиром на бенефите које "еБеба" има за будуће родитеље.

- Јавне набавке су спроведене у потпуности у складу са законом - рекао је Рајчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)