МИНИСТАРСТВО РАДА РС АПЕЛУЈЕ: Избегавати рад на отвореном од 11 до 15 сати, појачати контроле послодаваца

Р. С.

23. 06. 2021. у 15:28

МИНИСТАРСТВО рада и борачко- инвалидске заштите Републике Српске апелује на све послодавце да, због изузетно високих температура, изврше прерасподелу радног времена и тако заштите здравље радника.

МИНИСТАРСТВО РАДА РС АПЕЛУЈЕ: Избегавати рад на отвореном од 11 до 15 сати, појачати контроле послодаваца

Фото: Д.Поздеровић

Подсећају да у законодавству Републике Српске нису прописани минимални захтеви у погледу услова рада на отвореном у неповољним условима, као што је велика врућина, а није прописано ни при којим би микроклиматским условима послодавци требали да обуставе радове.

- Министарство позива све послодавце да радно време на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника. Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже време су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања радника - истакли су из ресорног министарства.

Подсећају да међународни стандард дефинише услове и критеријуме извођења радова током високих тепература, а једна од мера је избегавање рада у најтоплијем делу дана.

Из министарства су подвукли неколико најбитнијих мера које ће помоћи да се ризик од изложености високим температурама на радном месту сведу на најмању могућу мјеру.

- Те мере су - прерасподела радног времена, ротација послова, избегавање рада у најтоплијем делу дана од 11 до 15 часова, увођење додатне радне снаге код екстремних услова, осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор, ношење лагане заштитне одеће и обуће - навели су из Министарства рада РС.

Позвали су Републичку управу за инспекцијске послове да чешће обилазе послодавце који се баве делатношћу где се рад одвија на отвореном, контролишући да ли се послодавци придржавају препорука министарства и да ли организују рад на начин да заштите здравље радника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)