СРПСКИ ЛОГОРАШИ ИСТУРЕНИ КАО ЖИВИ ШТИТ ПА МУЧКИ УБИЈАНИ: За жртве нема правде ни после 29 година

Н. Ђурић

21. 06. 2021. у 19:02

ЗА српске мученике из такозваног „живог зида“, које су на дервентском подручју свирепо поубијали и рањавали припадници хрватских јединица, нема правде ни након 29 година.

СРПСКИ ЛОГОРАШИ ИСТУРЕНИ КАО ЖИВИ ШТИТ ПА МУЧКИ УБИЈАНИ: За жртве нема правде ни после 29 година

Фото: Н. Ђурић

Истурени испред цеви, копајући ровове, убијени су ратни заробљеници, цивили: отац Раде и син Жељко Бокур, Ненад Панзаловић, Вујадин Љубојевић, Саво Павловић, Драган Грбић, Миро Јовичић и Милорад Гуњевић.

Служењем парастоса и полагањем венаца испред споменика на раскрсници путева Горња Лупљаница-Велика Сочаница-Дажница (Томасово Брдо), обелжена је 29-годишњица тог једног од најгнуснијих злочина у прошлом рату.

Двојица Дервенћана, Чедо Ћудић и Благоје Ђураш, јуна 1992. године, на најсвирепији начин су убијени, а остали заробљеници су су послати на Томасово брдо да копају ровове, гдје су погинула њих осморица, а остали су успели да побегну и тако избегну смрт.

Драго Кнежевић, председник Удружења ратних логораша Дервента, подсетио је да је 15 логораша, мештана Чардака окупираног крајем априла 1992. агресијом Војске Хрватске, одведено да копају ровове на Томасовом брду, изнад Дервенте.

Фото: Н. Ђурић

- Они су доведени на прву борбену линију да копају ровове из логора који су, упадом Војске Хрватске преко Саве, а потпомогнуте домаћом хрватско-муслиманском коалицијом, већ били раније формирани на подручју дервентске општине. Древентски и Срби из суседних општина су у тим логорима стравично мучени и убијани. Али, овај злочин на Томасовом брду, где су српски логораши истурени као живи штит и потом мучки поубијани и израњавани, спада најморбидније - огорчен је Кнежевић.

Кнежевић указује на чињеницу да до данас нису подигнуте оптужнице против оних који су криви за смрт заробљеника.

- Пре три месеца имао сам састанак са замеником главног тужиоца БиХ који ми је пренео радосну вест да Тужилаштво почиње да ради на случају Томасово брдо, где су погинули заробљени и то по командној одговорности. Да се утврди ко је наредио да се заробљеници изведу између две ватре, односно на борбену линију да копају ровове - каже Кнежевић.

БИВШИ ДОМ ЈНА ЛОГОР И ГУБИЛИШТЕ

ПАРАСТОС је служен и код спомен-плоче на улазу у данашњи Центар за културу у Дервенти, за покој душа свирепо погубљених мученика Благоја Ђураша и Чеде Ћудића, заробљеника у овом некадашњем логору за Србе у бившем Дому ЈНА.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)