ГРАЂЕВИНЦИ МАЊЕ НЕГО ИКАД РАДЕ НА ЦРНО! Одлука Владе РС у борби против сиве економије даје резултате

С. МИШЉЕНОВИЋ

19. 06. 2021. у 08:12

РЕПУБЛИЧКИ инспектори, по налогу Владе, појачали су контроле пријављених радника по Српској и то је дало резултат на терену јер је све мање радника на црно.

ГРАЂЕВИНЦИ МАЊЕ НЕГО ИКАД РАДЕ НА ЦРНО! Одлука Владе РС у борби против сиве економије даје резултате

Фото "Новости"

Најбољи резултати у борби против рада на црно су остварени у области грађевинарства где је у односу на претходне године уочен знатно мањи број оних који раде на "дивље", подаци су Инспектората Републике Српске.

Саговорници "Новости" кажу да су све бројнији разлози због којих је све мање радника ангажовано на црно у сфери грађевинарства и ту истичу, пре свега, високе казне, учестале контроле и недостатак радне снаге.

Драгана Врабичић, председница Синдиката радника у грађевинарству и стамбено-комуналним делатностима РС, каже за "Новости" да репресивне мере у области грађевинарства очигледно дају резултате.

- Нажалост, и даље остаје проблем да имамо мало синдикалних организација у грађевинарству. Ово је лоше, јер где год постоји синдикална организација ту су права радника боље заштићена и нема рада на црно. Није само за радника битно да је пријављен већ и за послодавца јер тако штите и себе од драконских казни - каже Врабичићева.

Зоран Павловић, економски аналитичар, објашњава за наш лист како се уводи ред у области грађевинарства.

- Послодавци масовно запошљавају раднике јер су тако заштићени ако дође до повреде радника. Ту је и везања радника за фирму, јер плата гарантује и останак тог радника. Ово је поготово битно у садашњој ситуацији када је све мање радника у овој области на тржишту рада у Српској - појашњава Павловић.

Инвеститори који граде широм Републике Српске кажу за "Новости" да се плате у грађевинарству крећу од 800 до 1000 марака.

- Ипак морате бити свесни и да се још толико новца "даје на руке" тим радницима. Само тако се може опстати, кажу инвеститори. Они наводе и да су добри мајстори попут зидара, бигера или армирача увек на цени и додају да ове дневница буду и по 100 марака.

Душанка Николић, портпарол Инспектората РС, каже, за "Новости", да су у овој години републички инспектори спровели око 4.000 инспекцијских контрола пријаве радника, у којима је по основу уговора о раду контролисано 6.500 затечених радника.

- У 96 случајева утврђено је да затечени радници нису имали закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања, због чега су послодавцима изречене казне у износу од 316.500 КМ - каже Николићева.

Она појашњава да се ангажовање радника на црно најчешће се констатује у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним делатностима.

- У односу на претходне године уочено је смањење рада на црно у области грађевинарства, што се може повезати са недостатком стручне радне снаге у овој делатности - појашњава Николићева.

ДВА ЗАКОНА ПРОПИСУЈУ КАЗНЕ

КАЗНЕ које инспектори рада предузимају према послодавцима код којих се затекне радник "на црно" су уређене по Закону о раду и Законом о пореском поступку. По првом закону казне су од 5.000 до 20.000 КМ за правно лице, а по другом од 10.000 до 30.000 КМ. Прве казне прописују инспектори рада, а друге сви остали инспектори запослени у Инспекторату РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)