ВЕНЦИ УЗ ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ: Почаст жртвама фашистичког терора у Угљевику (ФОТО)

В. МИТРИЋ

16. 06. 2021. у 23:26

ПОЛАГАЊЕМ венаца на спомен обележје погинулим борцима Другог светског рата и жртава фашистичког терора обележено је 78 година од ослобађања Угљевика од фашизма, у организацији Савеза удружења бораца народно-ослободилачког рата Угљевик и Центра за културу „Филип Вишњић“.

ВЕНЦИ УЗ ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ: Почаст жртвама фашистичког терора у Угљевику (ФОТО)

Фото: В. Митрић

У име организатора скупа Предраг Вујевић је истакао да су 16. јуна 1943. године грађани Угљевика осетили ваздух слободе.

- То зло које се зове фашизам, који је био у свом најострашћенијем облику на овим просторима, је побеђено вољом и снагом народа - поручио је Вујевић.

Председник СУБНОР Угљевика Ратко Ђурковић рекао је да је овај споменик место сећања жртава фашизма, где се спомињу дела херојском народа који је победио највећу пошаст прошлог века.

- Овај споменик је реплика споменика који је био у Старом Угљевику, а у малој кострурници споменика је сахрањено 57 посмртних остатака напознатих бораца који су погинули на ширем простору - рекао је Ђурковић.

Он је подсетио да је пре одбрамбено-отаџбинског рата 16. јун био Дан општине Угљевик. Председник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић рекао је да ова подмајевичка општина негује сећања на антифашистичку борбу.

- Фашизам је био велико зло које је озбиљно угрозило све цивилизацијске вредности и обележавање победе над овим злом је прављење пута да се у будућности нешто такво никад не понови - рекао је Симић.

Венце су положиле делегације општине Угљевик, СУБНОР-а Угљевика, СНСД-а Угљевик, СП Угљевик, Удружења грађана „Колона ББ“. Након полагања венаца чланице Културно-уметничког друштва „Рудар“ одржале су културни програм.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)