ТЕШКО БЕЗ КРЕДИТА: Општине и градови у РС задужени за укупно 370 милиона марака

С. Мишљеновић

17. 06. 2021. у 08:41

УКУПАН дуг локалних заједница у Републици Српској је на крају прошле године износио 370 милиона марака, показују подаци које смо добили из институција РС.

ТЕШКО БЕЗ КРЕДИТА: Општине и градови у РС задужени за укупно 370 милиона марака

Фото: Град Бањалука

Дуг је, притом, на крају прошле године био мањи него на половини 2020, када је износио око 411 милиона марака, што показује да су локалне заједнице у Српској редовно - и у доба пандемије - редовно сервисирале кредитне обавезе, не улазећи у нове аранжмане.

Конкретно, чак трећина укупног задужења у РС одлази на градове Бањалуку и Бијељину, који су задужени око 120 милиона марака и по томе предњаче у Српској. Остале 62 локалне заједнице су укупно задужене око 270 милиона КМ.

Љубиша Ћосић, председник Савеза општина и градова РС, каже да је дуг од 370 милиона марака једнак износу који се "пребаци" свим локалним заједницама на име наплате ПДВ.

Каже и да је код задуживања на локалу битно пратити и праг од 17 одсто укупних прихода у буџету, те да се он не прелази.

- Ако се локали задужују, то се ради опрезно. Сматрам да је сада најбоље време за задуживање, јер су каматне стопе ниске. Треба очекивати да када пандемија престане започне раст камата, што ће довести до инфлације - истиче Ћосић.

Фото: Новости

Љубиша Ћосић

Према његовим речима код задуживања локали морају добро израчунати где улажу новац и да се та средства врате у буџет.

- Инвестиције од задужења се морају усмерити у пројекте који доприносе повећање властитих прихода. Једна од могућности које доносе прилив новца у буџет је изградња пословних зона, или инвестиције у стамбене локације, или изградња путне инфраструктуре - сматра саговорник "Новости".

Општина Костајница је један од локалних заједница у РС која има милионска задужења, која сада износе шест милиона марака и, како каже начелник Никола Јањетовић, без ових средстава не би могли да функционишу.

- Средства од кредита користимо за улагање у инфраструктуру, али и за функционисање Општине, јер други начин не постоји - закључује Јањетовић.

РАЗЛИКЕ

ЋОСИЋ прецизира да је у РС најугроженије око 20 локалних заједница које немају довољно прихода по основу ПДВ. Према његовим речима, нису задужене махом оне локалне заједнице које имају приходе по основу, рецимо, ренте за кориштење водних ресурса или експлоатацију угља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕЛЕНА ИЗГУБИЛА 2 БЕБЕ ЗБОГ СТРЕСА Трагедија Карлеуше: Србија ми је убила недужна бића, то никад нећу опростити!