У ТЕМЕЉУ СРПСКЕ ЧАК 4.200 БОРАЦА: Свечано обележен Дан одбране Сарајевско-романијске регије

С. Мишљеновић

16. 06. 2021. у 19:04

СВИ ми који представљамо институције Републике Српске, неко данас, неко у будућности, имамо обавезу да овакве датуме и херојске подвиге српских бораца обележавамо и сећамо их се бар наредних 100 година - поручио је председник Владе Радован Вишковић током прославе Дана одбране Сарајевско-романијске регије на Палама.

У ТЕМЕЉУ СРПСКЕ ЧАК 4.200 БОРАЦА: Свечано обележен Дан одбране Сарајевско-романијске регије

Фото СРНА

Каже, више од 4.200 погинулих бораца Војске РС на овом терену је дало највећи допринос у одбрани овог дела Српске, али и за стварање Републике.

Говорећи о формирању Сарајевско-романијског корпуса, у мају 1992. - који је бранио територију од Хан Пијеска, преко Илијаша, Вогошће, Хаџића и Неџарића, до Доброг Поља, према Калиновику, те заокружио читав потез према Горажду - Вишковић је рекао да оно што су трпели његови припадници у рату представља херојски подухват.

Фото СРНА

- Корпус је при оснивању имао око 17.500 бораца, а против себе Први корпус такозване Армије БиХ који је у том моменту сачињавало безмало 80.000 војника, што показује да је однос био један према пет. А, када је у јуну 1995, почела офанзива муслиманских снага учествовале су и додатне муслиманске снаге, па је однос снага био још двоструко неповољнији. Само јунаштвом, храброшћу и одлучношћу, српски борци су сачували своју децу, породице, огњишта, куће... Нажалост, после потписивања Дејтонског споразума, многи Срби су морали да иду у егзодус и да у миру предају оно што им непријатељ није могао узети у рату - истакао је премијер Српске.

Фото СРНА

Радован Вишковић

Процењујући да тада многи, највероватније, нису ни били свесни онога што су учинили за Републику Српску, начелник општине Пале Бошко Југовић сматра да ћемо из дана у дан све више ценити ту чињеницу, која новим нараштајима треба да буде путоказ како да храбро корачају кроз будућност, али и да памте шта су њихови очеви и стричеви радили, па шта би и они требало да раде у очувању Српске.

Фото СРНА

СИМБОЛ

ПОТПИСИВАЊЕМ Дејтонског споразума, Срби из Сарајевско-романијске регије су морали да напусте општине Илијаш, Вогошћа, Грбавица, Илиџа, Рајловац и Хаџићи. Као симбол отпора, на овом простору је изграђен манастир посвећен Светом Георгију на Равној Романији, где се у спомен-цркви налази више од 4.000 уклесаних имена погинулих бораца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (2)

ОДБИО И ЏОНИЈА И БРЕГУ: Популарни певач није хтео да пева у Бијелом дугмету - и дан-данас жали због тога