ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ ТАЛАЦ БИРОКРАТИЈЕ: У пракси спорна израда социјалних карата

С. Мишљеновић

16. 06. 2021. у 06:23

ПРОЈЕКАТ Владе РС који се односи на израду социјалне карте за незапослене и социјално угрожене демобилисане борце не иде у правом смеру јер га коче локалне заједнице широм Српске.

ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ ТАЛАЦ БИРОКРАТИЈЕ: У пракси спорна израда социјалних карата

Фото: Град Бањалука

Због спорости израде социјалних карата, успорена је и исплата једнократне новчане помоћи борачкој популацији.

- Већи број локалних заједница није учинио довољно за израду социјалне карте за незапослене и социјално угрожене демобилисане борце млађе од 60 година, па их позвам да то учине што пре - изјавио је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС. - Уверен сам да је управо зато дошло до оваквог стања у којем је, од укупно 14.757 бораца који су се пријавили за овај пројекат, до сада извршена уплата једнократне новчане помоћи само за њих 2.197. Примера ради, Бањалука је тек пре два дана унела податке за 49 од укупно 1.342 пријављених.

Штавише, Бијељина са 916, Градишка са 550, Добој са 702, Зворник са 668, те Требиње са 257 захтева још нису ни почели уношење података, а Министарство из локалних заједница добија несхватљиве информације, попут оних да је референт за ове послове на годишњем одмору, или боловању, а да немају заменике!

Миломир Савчић, председник БОРС каже да социјалне карте имају све озбиљне државе и да ће се окончањем овог пројекта јасно занати колики број бивших бораца Републике Српске очекује помоћ.

- Жао ми је што локалне заједнице не прате овај пројекат онако како би требало. Споро слање података за социјалну карту бораца Републике Српске причињава велику штета онима који су се борили за ову државу. Пројекат је веома важан и зато што по изради социјалних карата можемо да планирамо помоћ овој популацији - истиче Савчић.

Фото: Независне новине

Душко Милуновић

Министар Милуновић поручује и да је - иако је пројекат успорен - задовољан динамиком реализације самозапошљавања и запошљавања борачких категорија у РС, те проценио да већу пажњу треба посветити запошљавању и самозапошљавању деце погинулих бораца и незапослених демобилисаних бораца, за шта су била предвиђена три милиона КМ.

- Због великог интересовања, буџет за ове намене је повећан на 13 милиона и 320.000 КМ - изјавио је Милуновић и навео да је укупно 1.081 лице већ добило средства или се налази у фази реализације, што је задовољавајући проценат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОДБИО И ЏОНИЈА И БРЕГУ: Популарни певач није хтео да пева у Бијелом дугмету - и дан-данас жали због тога