ДВАНАЕСТ БЕБА ОТИШЛО ЈЕ МЕЂУ АНЂЕЛЕ: Да се никад не заборави - Тек рођена деца су умрла јер Запад није дао да им се допреми кисеоник

С. М.

14. 06. 2021. у 20:05

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић подржала је рад Удружења "Дванаест беба".

ДВАНАЕСТ БЕБА ОТИШЛО ЈЕ МЕЂУ АНЂЕЛЕ: Да се никад не заборави - Тек рођена деца су умрла јер Запад није дао да им се допреми кисеоник

Фото: Срна

Она је истакла да је обавеза институција Српске да чувају успомену на најмлађе жртве протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, те да се са посебном пажњом односе према њиховим породицама.

Цвијановићева је данас разговарала у Бањалуци са секретаром Удружења "Дванаест беба" Жељком Тубић о активностима које удружење реализује, као и плановима за будући период.

Током састанка је разговарано и о статусу удружења које окупља мајке 12 беба које су трагично настрадале због недостатка кисеоника у бањалучком породилишту 1992. године.

У бањалучком породилишту од 22. маја до 19. јуна 1992. године преминуло је 12 беба јер нису имале кисеоник потребан за адекватан третман, јер САД и остале западне земље, током борби у грађанском рату у БиХ, нису дозволиле допремање хуманитарне помоћи ваздушним путем западном делу Републике Српске.

Дванаест "бањалучких звездица" постало је симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице, а агонија је прекинута пробојем коридора, познатог као "коридор живота", и спајањем бањалучке регије са осталим деловима Републике Српске и Србије. Као датум обележавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)