"БАЊАЛУЧКА ГОНДОЛА": Град добија прво дајак пристаниште

Р. С.

14. 06. 2021. у 13:41

НА плажи Абација, на обали Врбаса у Бањалуци, ускоро ће почети изградња првог дајак пристаништа.

БАЊАЛУЧКА ГОНДОЛА: Град добија прво дајак пристаниште

Фото: ГУ Бањалука

Из Градске управе Бањалука су најавили да је покренута јавна набавка за избор извођача  радова, а процењена вредност је око 180.000 КМ.

- У циљу очувања и неговања традиционалног бањалучког спорта – вожње дајак чамца, Град Бањалука покренуо је овај пројекат којим би се још више промовисали дајак као симбол града и реке Врбас. Уз боље услове за тренирање овој групи бањалучких спортиста, градњом дајак пристаништа биће омогућено и већем броју суграђана и туриста да осете и упознају лепоте овог спорта и Врбаса - истакли су у ГУ Бањалука.

Недавно је и Дајак клуб Бањалука упутио иницијативу Министарству трговине и туризма Републике Српске за уврштавање дајак чамца на УНЕСКО-ву листу заштићеног нематеријалног културног блага.

Дајак чамац се вози само на делу Врбаса који протиче кроз овај град и један је од главних симбола и чувара традиције у Бањалуци. Називају га и „бањалучком гондолом".

У неким архивским документима се могу наћи подаци да се први дајак чамац, са актуелним карактеристикама, појавио 1964. године. Изашао је из радионице браће Замоло и добио име "Лотос".

Дајак чамац је дуг од шест до девет метара и има крму и шпиц. Израђује се од багрема, храста или јасена.

Тежак је највише 100 килограма и прилагођен је брзацима на Врбасу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)