БОШЊАЦИ НАПАДАЈУ РС У ЈЕДНОЈ КОЛОНИ! Странке са седиштем у Сарајаву усагласиле заједнички наступ на изборима у Српској

С. МИШЉЕНОВИЋ

10. 06. 2021. у 08:12

ПРОБОШЊАЧКЕ странке, њих 16 са седиштем у Сарајеву, договориле су заједнички наступ на предстојећим парламентарним и председничким изборима у Републици Српској.

БОШЊАЦИ НАПАДАЈУ РС У ЈЕДНОЈ КОЛОНИ! Странке са седиштем у Сарајаву усагласиле заједнички наступ на изборима у Српској

Фото Уједињена Српска

Тако ће се у истој пробошњачкој колони наћи СДА, СДП, СББ, ДФ, Наша странка, Народ и правда и сви политички субјекти који већ три године не могу да формирају власт у Федерацији БиХ.

Тужбе, претње, смене кадрова само су део политичког репертоара СДА, СДП, ДФ и СББ, а који свакодневно гледају грађани у Федерацији. Ипак, за наступ на изборима у РС пред јавност је 16 партија изашло са заједничком изјавом да ће се у кампањи залагати, између осталог, и за пут БиХ у НАТО, јачање босанскохерцеговачког идентитета и државног суверенитета у РС.

Саговорници "Новости" кажу да је овим потезом показана сва лицемерност сарајевске политике, која је уништила сваки покушај подизања српског идентитета у Федерацији и која је заслужна што Срби немају изабране легитимне представнике ни на једном нивоу власти у ФБиХ.

Ненад Стевандић, председник Уједињене Српске каже да је пробошњачки блок доказ великих политичких апетита сарајевских партија.

- Циљ формирања неког заједничког блока странака са седиштем у Сарајеву за наступ у РС је скретање пажње са блокаде Федерације, где скоро три године не могу да изаберу Владу. У ФБиХ је потпуни колапс, али на то њихов одговор је да се пробошњачки блок уједини на изборима у РС. Пробошњачке странке уједињује негативан однос према РС и српском народу и то се види из сваке изјаве чланова тог блока - каже Стевандић.

Радован Ковачевић, портпарол СНСД каже да политичке странке са седиштем у Сарајеву већ три године не могу успоставити власт у Федерацији, али ето, спремне су на заједничко деловање у РС и најављују боље стура у РС што је тотална политичка лудост.

- Српска је потпуно демократска и отворена за изборни процес за све оне који не угрожавају уставни поредак РС. Зна се како РС доноси одлуке, а сви мањински представници имају право да износе ставове. Новокомпоновани блок сигурно након наредних избора неће бити део скупштинске већине - сматра Ковачевић.

КАМПАЊА Пробошњачки блок у РС, Фото Новости

Ивана Марић, политички аналитичар каже да су се у пробошњачком блоку лако договорили јер немају шта да изгубе на изборима у РС, а уколико постигну неки резултат сви ће бити задовољни.

- Из ове коалиције само може профитирати СДА јер сви остали чланови раде за ту странку. Не могу добити, како најављују, 70.000 гласова или осам посланика у НС РС или два у ПБиХ. Могу добити евентуално још једно место у НС РС. СДА је на прошлим изборима имала офанзиву на гласаче у РС али нису успели - каже Марићева.

КОРИСТ ЗА СДА

ИВАНА Марић каже да је целу причу око пробошњачког блока у РС одлично искористила СДА која већ у јавности прича о окупљању Бошњака и представља све као своју идеју.

- Главно питање на изборима ће бити како неко од СДП или ДФ или СББ може да скупља гласове за СДА, која ће вероватно истурити своје кандидате на листи - указује Марићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)