ЦЕНА КАО У КОМШИЛУКУ: Представници млинара, произвођача, општинара и државе о пшеници

В.Митрић

09. 06. 2021. у 12:38

ОТКУПНА цена пшенице биће у складу са ценом у окружењу и, у том смислу, заједничким снагама учинићемо све да семберски пљопривредници не буду оштећени – порука је са састанка градоначелника Љубише Петровића са помоћником министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и представницима Аграрног фонда, Удружењима пољопривредних произвођача и млинопрерађивача.

ЦЕНА КАО У КОМШИЛУКУ: Представници млинара, произвођача, општинара и државе о пшеници

фото: В.Митрић

- Министарство ће испунити своју обавезу и исплатиће 300 конвертибилних марака по хектару свим произвођачима до почетка жетве - најавио је Зоран Малетић, помоћник министра, пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Млин „Стојановић и син“ ће откупити између 1000 и 1500 тона пшенице.

Најважнија је реална цијена што се тиче откупа и да се ускладишти пшеница која је произведена. Показатељи цене откупа ће бити циена у окружењу - додаје Зоран Стојановић, власник млина „Стојановић и син“.

- Ово је још један у низу разговора о откупу пшенице. Свима нама је циљ да наши пољопривредници не буду оштећени - каже Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице.

- Наше капије су отворене, ми имамо око 40000 тона складиштног капацитета и технички и финансијски смо спремни да овај посао изнесемо како ваља. Настојаћемо да будемо конструктиван фактор у овоме свему- рекао је Славиша Мијатовић из предузећа„Нови Житопромет“.

Из Аграрног фонда ће се испаћивати подстицаји у висини од 2 пфенинга по килограму, потребно је само доставити документацију, као и претходних година - додао је Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда Града Бијељина.

- Обавеза Градске управе је да унапређујемо услове производње, откуп и координацију око самена пшенице. Циљ свих нас треба да буде да ова цена из године у годину буде виша, као и издвајања за ову сврху из градског и републичког буџета- истакао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)