ПРОТИВ ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА! Лидери СНСД и ХДЗ БиХ Бањалуци усагласили ставове о изборном законодавству

С. МИШЉЕНОВИЋ

08. 06. 2021. у 07:13

ИЗБОРНЕ реформе у Босни и Херцеговини, а које су у фокусу политичких партија, морају решити, пре свега, избор члана Председништва БиХ из Федерације, али и да се јасно уведе законом шта може а шта не може бити део Изборног закона БиХ, порука је из Бањалуке након састанка делегација СНСД и ХДЗ БиХ, предвођених лидерима Милорадом Додиком и Драганом Човићем.

ПРОТИВ ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА! Лидери СНСД и ХДЗ БиХ Бањалуци усагласили ставове о изборном законодавству

Фото РТРС

Председник СНСД рекао је након састанка да је сарадња ове две странке на високом нивоу, али да постоје и разлике, као што је питање уласка БиХ у НАТО.

Кључно питање разговора била је изборна реформа, али како је рекао Додик, резултат те реформе треба очекивати кад се реши питање избора члана Председништва из Федерације БиХ.

- Против смо тога да се уведу ванредни избори и спајања локалних и општих избора.

Ванредни избори би водили у хаос и стално би се дешавали избори - додао је Додик.

Подвукао је да је Српска против тога да се члан Председништва бира у парламенту, него искључиво непосредним избором.

- Спремни смо да један члан као и до сада буде биран из РС, а усагласили смо да се из Устава не може брисати "конститутивни народи". Само на бази тог концепта, БиХ може да делује, и то није антидејтонски - поручио је Додик.

Такође, нагласио је да се селективно приступа 14 приоритета који су стављени пред БиХ и да не може задње питање да остане опстанак ОХР и страних судија. Како је рекао, на тај начин се избегавају суштинска питања у БиХ.

Додик је рекао да су две странке сагласне да треба затворити канцеларију високог представника (ОХР), а да када је реч о новом високом представнику, СНСД није спреман да прихвати некога ко не прође процедуру која је превиђена Анексом 10 Дејтонског споразума.

Лидер ХДЗ БиХ поручио је да је до сада у разговорима око изборног законодавства преовладавао став да се споје избори.

- Сада је одлучено да то више није тема. Заједнички став ове две партије да се обезбеди легитиман избор и Бошњака и Хрвата и Срба. Наш став је и да је ЦИК нелегалан, и то јасно говоримо - рекао је Човић, додајући да је заједнички став да мандати треба да припадну странци.

САСТАНАК Делегација СНСД и ХДЗ БиХ у Бањалуци, Фото СНСД

Председник ХДЗ БиХ рекао је да су политички односи у БиХ сложени, и да је неопходно ојачати сарадњу СНСД и ХДЗ на парламентарном нивоу, али и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

- Циљ је да имамо што мање проблема у расправама, да имамо усаглашен став, и да све оно што се договоримо може проћи и Дом народа и парламентарне процедуре - рекао је Човић након састанка у Бањалуци.

ОБА ПРИПАДА СРБИМА!

МИЛОРАД Додик је рекао да СНСД остаје при ставу да кандидује српски кадар за директора Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА).

- ОБА је сада уперена против РС, оперативно се бави праћењем наших функционера и подривањем снаге РС. ОБА мора да буде агенција свих, а не само једних, као што је то сада.

ХДЗ је одлучан да не да сагласност садашњем директору Осмици, а за нас је неприхватљиво да тамо остане досадашња српска структура, која је радила антисрпски - рекао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)