ВЕСЕЉЕ УЗ МУЗИКУ, АЛИ БЕЗ КОНТАКТА! Институт за јавно здравство РС објавио препоруке за прославе и свечаности

С. МИШЉЕНОВИЋ

08. 06. 2021. у 08:12

ВЕЋ од ове седмице на свадбеним весељима која се организују у затвореним објектима широм Српске дозвољена је и музика уживо.

ВЕСЕЉЕ УЗ МУЗИКУ, АЛИ БЕЗ КОНТАКТА! Институт за јавно здравство РС објавио препоруке за прославе и свечаности

Фото Фејсбук

То је наведено у препорукама Института за јавно здравстсво РС.

- Седећа места у простору објекта потребно је распоредити на начин како је наведено у препорукама за угоститељске објекте. Приликом извођења музике уживо, потребно је обезбедити удаљеност од четири метра између бине и столова - кажу ИЈЗ.

Институт препоручује да свадбене свечаности и све прославе, кад год је то могуће, треба да се организују на отвореном простору и да се ограничи број званица на најмањи могући број.

- За време боравка у објекту у којем се организује прослава, препоручује се одржавање физичке дистанце између гостију, и примену свих других важећих хигијенско-епидемиолошких мера. Не препоручују се активности које укључују близак физички контакт, као што су плес, грљење, љубљење, осим ако се не ради о члановима истог домаћинства или особама које су уобичајено у блиском контакту - стоји у препорукама.

Фото Инстаграм

Вест да је дозвољена музика уживо на свадбама и другим весељима која се одржавају у затвореним објектима посебно је обрадовала око 2.000 музичара у Српској који већ годину и по дана не раде.

Александар Кукић, председник удружења "Музичка сцена" из Бањалуке, каже да ће повратак музике уживо дефинитивно допринети да та делатност поново заживи у РС.

- Музичари РС су од када је наступила епидемија вируса корона престали да раде и морали су да се преоријентишу на друге послове. Постали су конобари, возачи, пољопривредници...

Имамо и људе који су, нажалост, распродали инструменте и опрему само да преживе годину и више без посла - каже Кукић.

Он истиче да ће се тек за једно месец дана видети колико је остало музичара у РС од 2.000 колико их је било пре почетка пандемије.

УДАЉЕНОСТ ЧЕТИРИ МЕТРА

ИЗМЕЂУ бине и столова потребно је обезбедити удаљеност од четири метра. Сваком музичару на бини треба да се обезбеди по четири квадрата. Уколико се музика изводи уживо, у унутрашњим деловима угоститељског објекта, сви музичари носе маску, изузев певача и музичара који свирају дувачке инструменте. Маске су обавезне и приликом одмора, изузев када се конзумира храна и пиће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)