РЕФОРМА ШКОЛСТВА: У другом разреду нови предмет - мали иноватор!

С. М.

31. 05. 2021. у 20:43

МИНИСТАР просвете и културе РС Наталија Тривић изјавила је да је циљ реформског процеса основног образовања повезивање традиционалног начина учења и нових технологија и да ће нови наставни план и програм бити прилагођен интересовању ученика и времену у којем живе. Тривићева је рекла да се у наредном периоду очекује финална верзија предлога новог наставног плана и програма за који је задужен Републички педагошки завод.

РЕФОРМА ШКОЛСТВА: У другом разреду нови предмет - мали иноватор!

Фото: Влада РС

- Циљ нам је да унесемо новине које ће омогућити да се ученици посвете ономе што их интересује, односно да стекну знање потребно за посао којим ће се бавити у будућности, а да их са друге стране растеретимо информација које ће им мање бити потребне - рекла је Тривићева за СРНУ.

Она је најавила да ће у други разред основне школе бити уведен нови предмет - мали иноватор, који треба да буде окренут новим технологијама, у пети разред се уводи додатни час физичког васпитања, док ће природа и друштво бити спојени у један предмет.

- Циљ нам је био да направимо модел по којем ученици неће бити оптерећени додатним предметима, него ће имати оно што им је заиста потребно у том добу. Такође смо размишљали и о увођењу предузетништва у предмет техничког васпитања и образовања - рекла је Тривићева.

Према њеним речима, план је да се у школској 2022/23. години почне са експерименталним увођењем изборних предмета у више разреде основних школа, што значи да ће ученици у осмом и деветом разреду имати базне и изборне предмете за које ће сами да искажу интересовање.

Када је реч о средњим школама, Тривићева је навела да је завршена ревизија и стандардизација 104 занимања, те да је примарна реформа гимназија, које су једнако важне у образовању ученика као и средње стручне школе.

- Размишља се о увођењу неких техничких смерова у гимназије, гђе ће ђаци имати већи фонд часова усмјерених према природним наукама, јер је то будућност развоја привреде у целом свету - рекла је Тривићева.

Она је навела да матурске вечери средњошколци могу прославити у мају и јуну у угоститељским или школским објектима, уз поштовање свих епидемиолошких мера, док основци матуре могу прославити искључиво у оквиру школских објеката, те да је препорука да се прославе организују на отвореном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)