ВИЛЕРОВИ ГОБЛЕНИ ПРОБУДИЛИ НОСТАЛГИЈУ: Удружење "Ђорђе Оцић" у Даљу организовало изложбу "Вилер у Ердабову" посвећену везу

Љ.Б.

17. 06. 2024. у 12:19

ГОТОВО да нема куће у нашим крајевима у којој на зидовима не виси бар неки "Вилеров" гоблен, нити има дома у коме нека од дама није са великом страшћу радила овај веома захтеван "ситан вез". Тим гобленима и тим дамама, али и свима онима који их се са носталгијом сећају, посвећена је изложба "Вилер у Ердабову", коју је у Даљу организовало Удружење "Ђорђе Оцић".

ВИЛЕРОВИ ГОБЛЕНИ ПРОБУДИЛИ НОСТАЛГИЈУ: Удружење Ђорђе Оцић у Даљу организовало изложбу Вилер у Ердабову посвећену везу

приватна архива

Председница овог Удружења Дејана Оцић, одабрала је 22 везена дела, која су изложена у "Олајници", изложбеном простору Дома Оцић у Даљу. Посебност ове изложбе, представљају портрети четири личности које су својевремено стварале те везене радове.

Уз песме које је читала Ђурђица Кикановић и музику Славка Бубала, изложбу је, кратким и поучним предавањем, отворила Душанка Марковић, саветник Музеја града Новог Сада:

- Сви знамо да је израда гоблена била популарна од половине 20. века у нашим крајевима. Знамо и да су их израђивале углавном жене, али било је и мушкараца, који су на тај начин испуњавали своје слободно време. На известан начин, гоблени су били један од симбола "радничке класе" у бившој СФРЈ, али су их радили и у грађанским породицама као и на селу.

Кикановићева је истакла да су у погледу уметничке стране, међутим, гоблени, све донедавно, сматрани за "кичерај":

приватна архива

Изложба Вилерових гоблена у галерији "Олајница"

- Но, све се мења, па и становиште о естетској и уметничкој вредности гоблена, о чему сведоче бројне изложбе чија тема је ова везилачка техника - нагласила је Душанка Марковић.

Она је навела да сличне изложбе већ постоје у Етнографском музеју у Београду, Музеју Крајине у Неготину, Музеју у Новом Кнежевцу, ту је и изложба у Панчеву, а у припреми је и изложба у Врбасу.

Центар

ЧЛАНОВИ Удружења "Ђорђе Оцић" указују да је књижевник и филозоф Ђорђе Оцић оставио за собом многа дела о родном крају, те је управо његов родни дом и центар бројних догађаја који нуде садржаје из културе.

Осим гоблена, у "Олајници" су изложени и портрети четири везиље: Љубице Станковић, Миленке Ситнић, Биљане Стокић и Милке Бубало. Њима се придружио и везилац Срето Ситнић, који се опредељивао за израду врло захтевних вилеровских мотива. Изложбу чине и два рама за израду гоблена. Један је, за Љубицу Станковић, направио тадашњи вуковарски столар Ђуро Гречл, а други је сачинио Митар Бубало својој супрузи Милки.

Ауторка изложених портрета је Александра Милић, дизајнер и илустратор из Београда, дугогодишњи пријатељ и сарадник Удружења "Ђорђе Оцић", која је рекла да су и њено детињство обележили многобројни и шаренолики "Вилерови" гоблени.

- Памтим своје детиње покушаје да уз помоћ нити и платна стварам слике попут моје баке - сећа се Александра Милић. - Данас, бавећи се дигиталним сликарством, уочавам сличност између онога што сам тада невешто испробавала и онога што данас с лакоћом и задовољством радим. Умножавањем пиксела у различитим бојама добијамо оно што зовемо дигиталном сликом по истом принципу по коме су некада, бод по бод, креирани гоблени. Овим портретима желела сам да на сиболичан начин повежем стваралаштво наших предака са данашњим компјутерским добом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ПРЕ три дана авион Пипер ПА-24 регистарских ознака УР-ОТФ ушао је у хрватски ваздушни простор 21. јула у 10.51 часова (координисано светско време) на висини од 2.134 метра и после неколико покушаја није успостављена двосмерна радио веза са њим.

24. 07. 2024. у 22:05

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЕГЗОТИЧНА ПОНУДА НА АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ: Ово не смете пропустити - цене никад ниже!