ПОД ЗЕМЉОМ НАЂЕНИ АРТЕФАКТИ ИЗ ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци параћинског Завичајног музеја започели археолошка ископавања у насељу Глождак

Зорана Рашић
Зорана Рашић

14. 06. 2024. у 07:00

ВЕЋ неколико дана у насељу Глождак у Параћину, на захтев инвеститора који ту гради пословни објекат, овдашњи Завичајни музеј обавља археолошка ископавања.

ПОД ЗЕМЉОМ НАЂЕНИ АРТЕФАКТИ ИЗ ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци параћинског Завичајног музеја започели археолошка ископавања у насељу Глождак

Фото: З. Рашић

 Реч је о делу археолошког локалитета у тој месној заједници који је истраживан пре неколико година у близини познатог маркета. По Закону о културном наслеђу обавеза инвеститора је да финансира заштитне археолошке радове, па је на терену екипа од десетак људи која истражује сонду на будућем паркингу.

- Ради се о локалитету из првог века и почетку романизације на овом подручју. Већ смо ископали прве предмете, углавном керамику коју везујемо за Скордике, као и римску керамику. Од занимљивијих налаза, досад смо пронашли неколико гвоздених игала, римски новац, једно бронзано дугме, малу стаклену перлицу... Врло смо задовољни почетним резултатима, а биће их свакако још - прича Бранислав Стојановић, директор, који се и сам врло често прихвата лопате.

Будући да су ископавања мањег обима, пронађени материјал ће по завршетку теренског дела посла бити пренет у Музеј и одмах обрађен. Стојановић истиче да ће после прања, сортирања, обраде и документовања, ти налази бити чувани у музејском депоу, док ће неке посуде можда бити послате на реконструкцију, са могућношћу да постану део сталне поставке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НАЈВЕЋА ТРАНСФОРМАЦИЈА Како је Фахрета постала Брена - Саша доживео шок кад ју је видео: Ово неће ваљати...