ПОРУКЕ БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА: У зграду бившег хотела у Бачкој Тополи уграђене две временске капсуле из 1957. и из ове године

Ј. ЛЕМАЈИЋ

11. 06. 2024. у 12:30

КАКО је изгледао живот у варошици пре седам деценија, али и какве су опште прилике у СФРЈ биле, јавност је пре пола године сазнала из временске капсуле пронађене у зидинама некадашњег хотела у Бачкој Тополи.

ПОРУКЕ БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА: У зграду бившег хотела у Бачкој Тополи уграђене две временске капсуле из 1957. и из ове године

фото: Општина Бачка Топола

Конзервиран је изузетно вредан архивски документ, настао 1957. из пера Лајоша Кишкароља, руководиоца радова на изградњи хотела, пронађена је иста зелена боца у којој је стајао и враћен је на други спрат зграде која се гради пуном паром. Поред њега, узидана је још једна временска капсула у којој је описана садашњица и шта је све пратило некадашњи хотел "Панонија" од приватизације до данас као сведочанство за будуће генерације.

У зид будућег седишта јавне управе временске капсуле уградили су син бившег главног неимара Роберт Кишкарољ, који има 96 година и даље живи у Бачкој Тополи, и председник Општине Адриан Сатмари.

Не кријући емоције, времешни Кишкарољ се присетио оца Лајоша, који је са толико посвећености градио, а потом и описао радове на тадашњем хотелу.

- Велика ми је част што сам доживео да будем део ових дешавања, да се пронеђе и сачува очево писмо јер је то он увек желео. Сећам се да је отац увек говорио: "Једном ће да нађу" и сад је то "једном", то време је дошло - прича чика Карољ. - У писму је описао шта је ту било, шта се тада градило и ко је учествовао у градњи. Мој отац је писма узидао и на објекте хотела на Зобнатици и зграду "Житокомбината", али она још нису пронађена.

А трновит пут који је хотел "Панонија" у самом срцу вароши прошао од сјајних седамдесетих до приватизације, рушења, борбе да се пронађе новац и да скелет постане прошлост описани су у другој капсули. Тачан текст њени аутори из Општине не желе да откривају, већ пуштају да време и ток будућности учине своје.

- Временске капсуле се сада налазе у сефу преко којег ће бити постављена плоча и на којој ће бити утиснута два датума - 1957. и 2024. година, са грбом наше Општине. Поносни смо што смо део тога - додаје Адриан Сатмари, први човек општине.

Нови почетак старог здања

ПОСЛЕ турбулентних почетака, некадашњи хотел "Панонија" деценијама је био симбол Бачке Тополе. Све до деведесетих, када је приватизован и када почиње његова обнова. Тада је надограђен још један спрат, чиме је, како се испоставило, нарушена статика објекта. У међувремену, објекат је запленила банка на име дуговања. Обнова стаје, и хотел на почетку века остаје руина у центру вароши. Како би решила судбину хотела, Општина је 2015. године подигла кредит и купила објекат. Радови на обнови почели су септембра 2021. године. У згради ће бити ново седиште локалне самоуправе, културни и административни центар општине, као и ученички дом.

Писмо које је зимус пронађено написано је августа 1957. године, а Лајош, иначе рођен 1903, у њему говори да су радови на изградњи почели пет година раније и да су стајали јер није било новца. Градило га је 60 радника, од којих је десет зидара, чији је он био руководилац. Он нам открива да су подрум и први спрат изграђени још 1952.

Виспрени Лајош у свом писму комуницира и са нама, будућим генерацијама.

"Каква је ситуација сада, док у руци држите ово писмо? Половина нас мисли да ће бити много боље, али друга половина је песимистична. Док ово читате можете да процените у ком смеру је свет отишао, да ли је заиста постао боље и лепше место за живот" - својим речима Кишкарољ нас тера на размишљање.

Ово су пронашли радници који сада раде реконструкцију објекта, а како нису знали мађарски однели су га у Дом културе.

- Ово је драгоцено сведочанство, јер се није знало тачно када је почела изградња хотела. Када је пронађена ова временска капсула пронашли смо и сина њеног творца и том приликом смо му уручили скенирану и урамљему верзију писма, а оригинални примерак писма смо вратили у зид - каже Тимеа Чипе, директорка Дома културе, која је координирала овим послом. - Морам да захвалим Јожефу Боршошу из Кавила, који нам је поклонио исту флашу у којој се налазило писмо, зато што је оригинална флаша сломљена како би се писмо извадило. Оскар Барта је на нову флашу у којој је писмо из 2024. угравирао грб Општине. Евила Ејзлер Рац и ја смо укратко описале садашња дешавања, а писмо је исписала Рамона Фриндик. Восак да запечатимо флаше дао нам је Јожеф Шихелник.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЂОКОВИЋ НА ТЕРЕНУ МОЖЕ СВЕ Радванска за Новости: Речи које ми је Новак упутио на крају каријере...