ОБУКАО КИНЕСКЕ МОДЕЛЕ У НАШЕ НОШЊЕ: Делегација из Кине на изложби "Наслеђе и креартивност“ у Новом Саду (ФОТО)

Љ.П.

24. 05. 2024. у 21:38

У КУЛТУРНОЈ станици Еђшег у Новом Саду отворена је изложба „Наслеђе и креативност“ а учествовао је и самоуки модни фотограф Павел Сурови из Кисача.

ОБУКАО КИНЕСКЕ МОДЕЛЕ У НАШЕ НОШЊЕ: Делегација из Кине на изложби Наслеђе и креартивност“ у Новом Саду (ФОТО)

ФОТО: приватна архива

Свечаности је присуствовала и делегација Комунистичке партије Кине коју је предводио Јин Ли, кинески амбасадор у Србији Ли Минг, као и Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада и Далибор Рожић, члан Градског већа за културу и Виолета Ђерковић, директорка Културних станица.

Сурови се представио са четири великоформатна своја најнаграђиванија рада, која представљају савремено виђење наших традиционалних ношњи. Фотографија Архангела Михаила у српској народној ношњи из Јања са мачем у руци ируском иконом, чији је аутор Сурови, изазвала је највеће одушевљење, а штампана је и на корицама каталога изложбе.

Модни фотограф из Кисача је са својим тимом обукао кинеске моделе у наше народне ношње, пшто је изазвало још веће интересовање кинеске делегације.

Генералани секретар Пекинга Јин Ли обишао је радове уметничког фотографа и са њим разговарао о народним ношњама, модерној интерперетацији народних ношњи на етно хаљинам и сличности симбола на на нашим и народним ношњама у Кини. Партијском секретару Пекинга Јин Лиу, уручен је поклон, 100 година стара слика, на којој су представљена деца како праве лава. Поклон му је уручио Миљан Павел Сурови.

- За мене је била велика част да излажем уметничке радове заједно са кинеским ауторима – каже Сурови. - Народна ношња је култни симбол како Кине, тако и Србије. Радујем се да сусе кинеској делегацији као и бројној кинеској публици свиделе моје фотографије са српским ратницама које у народној ношњи са удајним оглављима држе мачеве, иконе, јабуке, тањире. Импозантно је је колико могу уметничка дела фотографије девојака у народним ношњама носити енергије и духовности да заинтригирају и једну велику Кину. Моје фотографоије презентују Кисач, Град Нови Сад и целу Србију у најбољем могућем светлу.

Сурови каже да га радује што су могли до сада у Културном центру у Кисачу, чији је директор, да угосте већ три кинеске делегације, са пекиншких универзитета, делегацију професора из Кине и делегацију са првог форума културне сарадње између Кине и Србије.

- Управо овакава пријатељски и отворен, неформалан приступ представљања културне баштине кроз презентацију изложби, старог намештаја, старих народних ношњи, модерних етно хаљина, креативног атељеа, фото студија, као и дегустација локалних гастрономских специјалитета је пример добре праксе, културне сарадње између Кине и Србије – каже модни фотограф Сурови. - Овако се гради челично пријатељство.

Сурови је споменуо и заслуге садашњег председника Владе Србије Милоша Вучевића за добијање титуле Евроспке престонице културе – Нови Сад 2022, али и да је унапредио у инфраструктурним улагањима Културни центар кисач и Кисач као приградско место Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

СРБИ - НАЈЗГОДНИЈА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЕУРО 2024! Ево ко је најсекси фудбалер, али и како изгледа Топ 10 те листе! (ФОТО)