„ДЕЧЈИ СВЕТ“ НИКАО У НЕОЛИТСКОМ НАСЕЉУ: Основци из општине Оџаци приказали бројне таленте на манифестацији на Багер бари у Раткову

Зоран Рајић

20. 05. 2024. у 11:08

ОАЗА природе Багер бара у Раткову код Оџака, у којој је, на иницијативу овдашњег клуба спортских риболоваца, направљено неолитско насеље у стилу винчанске културе, била је протеклог викенда испуњена лепотом талента, креативности и маштовитости ученика основних школа, на првом фестивалу "Дечји свет", чији је организатор Удружење за афирмацију културе и стваралаштва деце и одраслих "Шраф".

„ДЕЧЈИ СВЕТ“ НИКАО У НЕОЛИТСКОМ НАСЕЉУ: Основци из општине Оџаци приказали бројне таленте на манифестацији на Багер бари у Раткову

фото ИЦ Оџаци

Ђаци из 10 основних школа у оџачкој општини надметали су се у литерарном, ликовном и музичком умећу, а оцењивали су их афирмисани песници, ликовни уметници и музичари. Главни координатори дводневног фестивала били су композитор Јован Адамов, песник, музичар и ТВ аутор Бранимир Росић и писци за децу Тоде Николетић и Бојана Ступар, директорка "Дечјег света" и његов иницијатор.

- Учествовала сам на бројним фестивалима, на којима сам приметила да нема радова деце из општине Оџаци, иако овде има тoлико много школа. Живим у Новом Саду, а пошто сам родом из Раткова, помислила сам како би било добро да ту покренемо фестивал, за шта сам добила подршку колега, као и Милана Дошена, председника риболовачког клуба који управља Багер баром - рекла је Бојана Ступар.

Писци из читанки

КРОЗ програм "Песници у ђачким клупама", ученицима су током фестивала у гостима били писци заступљени у њиховим читанкама и лектири. Поред Бојане Ступар и Тоде Николетића, са њима су се дружили и Мирослав Кокошар, Кристина Анђелковић, Горан Новаков, Душан Поп Ђурђев, као и чувени редитељ документарних филмова Божидар Калезић, који је пре пет деценија у Раткову снимио "Легенду о Ћићку", о народном хероју и песнику Ратку Павловићу, по којем је ово село добило име.

И показало се да у овој општини има много надарене деце. На литерарном конкурсу победила је Дајна Јанковић, ученица ОШ "Ратко Павловић Ћићко" из Раткова, а из те школе је и Ања Ухларик (4. разред), која је освојила прву награду за ликовни рад. На такмичењу "Распевани дечји свет", од 13 учесника најбоља је била Вида Мајсторац, ученица првог разреда ОШ "Мирослав Антић" из Оџака, која је отпевала песму "Дама" Јована Адамова, на стихове Добрице Ерића.

- Запажени певачи са овог фестивала учествоваће на "Данима Црвенокосе богиње" у Оџацима и Дечјем фестивалу тамбурашке музике "Лицидерско срце" у Новом Саду. Тако настављамо праксу чувене ТВ емисије "Музички тобоган" да се наступима на разним манифестацијама брусе таленти младих певача - рекао је Адамов, композитор и песме "Дечји свет" Пере Зупца, у извођењу Миње Суботе, која је кумовала називу и постала химна ратковачког фестивала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

НЕМАЧКА У ШОКУ ЗБОГ СОПСТВЕНЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: Ало! Подржавате пропаганду Владимира Путина!