ПРАВЕ ПРИРОДНЕ БОЈЕ ОД ОТПАДА: Пројекат младих истраживача са Хемијског факултета у Београду подржан од Уједињених нација

Б. Борисављевић

21. 05. 2024. у 08:00

КАКО би се суочили са проблемом нагомилавања отпада, сачували нашу планету и дизајнирали висококвалитетну храну доступну у Србији, млади истраживачи са Хемијског факултета Универзитета у Београду и Иновационог центра Хемијског факултета д.о.о, дошли су до идеје да искористе нејестиви отпад воћа и поврћа за приозводњу састојака високе нутритивне вредности, као што су природне прехрамбене боје. Реч је о економски одрживом и исплативом процесу, без употребе штетних хемикалија.

ПРАВЕ ПРИРОДНЕ БОЈЕ ОД ОТПАДА: Пројекат младих истраживача са Хемијског факултета у Београду подржан од Уједињених нација

Фото: Приватна архива

Истраживачки тим, на челу са доцентом др Петром Ристивојевиће, који је подржан Програмом за развој Уједињиних нација, дизајнирао је висококвалитетне, стабилне, функционалне и безбедне пигменте изоловањем из отпада воћа и поврћа. Они су обогаћени супстанцама које повољно утичу на здравље људи и већ су нашли примену за бојење посластичарских производа партнера из индустрије.

- До сада смо изоловали пигменте из отпада цвекле и куркуме, испитали њихова својства, биолошку активност, стабилност и применили их за бојење сладоледа, торти и колача - открива Ристивојевић. - Интересантно је да добијена боја нема каркатеристичан мирис сировине из које потичу. У зависноси од количине додатог пигмента, може обојити производ розе или црвено и савршено се уклапа у глазуру и фил. У плану нам је и изоловање пигмената из других врста воћа и поврћа.

Фото: Приватна архива

Tekst potpisa.: Сладолед обојен природним бојама

Ристивојевић истиче да желе да подстакну привреду да пређе са линеарног модела економије на циркуларни, коришћењем отпада воћа и поврћа са једне стране и поновно враћање у производњу, без употребе штетних хемикалија. И биотехнолошки процес треба да буде еколошки прихватљив или како се данас полуларно каже са „нула отпада".

- За разлику од конвенционалних хемикалија које су се до данас користиле за изоловање пигмената из цвекле, одлучили смо да избегнемо токсичне, запаљиве, постојане хемикалије и развијемо јединствен и иновативан поступак, применом зелених растварача које у свом саставу садрже једињења из биљака, која штите организам од великог броја болести, пошто имају оно најбоље издвојено из отпада воћа и поврћа - објашњава Ристивојевић. - Поред тога, ови нутритијенти продужавају животни век намирнице, стабилност и штите организам од слободних радикала. Након издвајања боја, остатак отпада ће бити компостиран и хемијски окарактерисан у циљу добијања ефикасног природног органског ђубрива.

ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА

 Као резултат сарадње са колегиницом из Париза, др Јасмином Видић, дошли смо на идеју да аплицирамо за додатна средства Европске Уније заједно са још 11 партнера из Европе и Јужне Америке, са циљем да развијемо потпуно нов биотехнолошки циклус за прераду отпада и поновно враћање у индустрију, кроз производњу великог броја висококвалитетних састојака и производа. - каже наш саговорник. - Поред тога, тренутно радимо на заштити интелектуалне својине поступка добијања пигмената, који би били прва генерација безбедних, еколошки прихватљивих и висококвалитетних боја спремих за употребу не само у преграмбеној, већ и у фармацеутској индустрији.

Према речима Ристивојевића, поновна употреба прехрамбеног отпада из би имала веома повољан утицај на животну средину, односно довела би до смањења емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште са смањењем стопе депоновања.

- Проценаме стручњака говоре да ће, повећ́ање отпада хране у Србији са 40.000 на 77.000 тона до 2030. године, скоро у целости ће завршити на депонијама - истиче Ристивојевић. - Такав развој догађаја би створио веома озбиљне еколошке проблеме у смислу загађења воде и земљишта. Емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште би се повећ́але са садашњих, процењених 28,4 килотона угљенидиоксида на 55.4 килотана у 2030, што је једнако годишњој емисији гасова од око 12 хиљада путничких возила.

Статистика бележе да се годишње у Европи, у процесу прераде воћа и поврћа, око 13 одсто губи од бербе до малопродаје, а додатних 17 одсто представља отпад у домаћ́инствима, услугама и малопродаји.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

14. 06. 2024. у 17:25

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

НОВАК ЂОКОВИЋ ШОКИРАО СВЕ(Т)! Девет дана после операције колена - одлучио се на ово (ВИДЕО)