ОВАЈ МЛАДИ КРУШЕВЉАНИН ЈЕ ЧУДО: Никола српску историју преточио у композицију, свира 7 инструмената, а одбио је да ради у Холивуду (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

11. 01. 2024. у 19:19

ИЗГЛЕДА немогуће представити дугу, силовиту и величанствену историју српског народа кроз музику, али управо то је успело младом Николи Д. Поповићу (21), из Крушевца, најбољем дипломцу једног солунског универзитета.

ОВАЈ МЛАДИ КРУШЕВЉАНИН ЈЕ ЧУДО: Никола српску историју преточио у композицију, свира 7 инструмената, а одбио је да ради у Холивуду (ФОТО)

Foto:S.Babović

Са највишим оценама, он је одбранио дипломски рад компонујући и продуцирајући дело "Словенска митологија", која представља оригинално путовање Срба кроз векове, од досељавања на Балкан, преко борбе за очување идентитета током средњег века, једнако тешких битака за ослобођење и уједињење свих територија током класизицма и романтизма, све до последњих изазова у постмодернистичко време.

У албум од 35 минута са седмоминутним композицијама, насловљеним старословенским боговима и богињама стало је све: крв, зној, радост, љубав, слобода, борба, рат, бриге у миру. И свака од композиција, које ће на посебном це-деу бити објављене, симболично, на Видовдан 2024. године, настајале су, између осталог, у подруму зграде у Крушевцу, где ствара овај талентовани музичар.

- Професори су сугерисали да овакву комплексну тему оставим за мастер, односно докторске студије, али поставио сам себи задатак да у иностранству покажем колико смо заиста изузетан народ, талентовани и способни, кроз историју, готово непобедиви - прича за "Новости" Никола, дипломирани музички продуцент. - Ангажовао сам фантастичне сараднике, професоре и менторе, који су на мене оставили значајан утицај, од Средње музичке школе "Стеван Христић", па све до ментора на факултету у Грчкој. Ту си и моје колеге, као и врхунски инструменталисти из Крушевца и Србије.

Супервизор пројекта на Метрополитен колеџу у Солуну (Универзитет Источни Лондон), био је чувени Констандинос Фрагопулос, ментор Анастасиос Кокинидис и то су само нека од изузетних имена од којих је Никола учио током студија.

Гусле, тарабуке, бузуки, клавир, електронска и класична гитара, црквена звона, ватра, али и таласи реке и ветар, нашли су своје срећно место као елементи сложеног дела. Звукови из природе снимани су на Копаонику. Музичко ходочашће спојило је пет делића мозаика, под називима "Перун", "Дајбог", "Русалка", "Морава" и "Световид". Сједнила су и Николино порекло, мешовито, грчко-српско, па су отуда на албуму и грчки инструменти, које овај даровити младић свира од детињства.

- Почео сам свирајући гитару, наставио са клавиром, а данас свирам и бузуки, гусле, синтисајзер и друге инструменте. Њих око седам - каже Никола. - Сваки инструмент има своју причу и сви су ми једнако драги. Ипак, себе сам одувек видео као продуцента. Студирање у мултиетничком Солуну помогао ми је да осим знања, стекнем и одличне контакте са врхунским музичарима и професорима, код којих сам имао праксу.

Foto:S.Babović

Никола је завршио факултет за само три године и већ прошле добио понуду за посао у новоотвореном холивудском студију. Уместо високих хонорара, одабрао је свој Крушевац.

- Вратио сам се и нисам се покајао - каже нам Никола. - Предајем у дивном колективу, музичкој школи, коју сам завршио, имам и натпросечне ђаке, амбициозне и дисциплиноване. Желео сам да некако својим знањем помогнем и ученицима, граду, држави, народу. Да све што знам, пренесем. Наставићу да промовишем нашу културу, јер редовно путујем, а очекује ме и академско усавршавање.

Борац на сваком пољу

ОСИМ што је дипломирао на Факултету уметности, завршава Факултет физичке културе, компонује, продуцира и предаје музику у школи, Никола се бави и спортом. Тренира практично стрељаштво, џудо и карате.

Истраживање националног идентитета није и једини Николин повратак коренима. Планира да се пресели у Лаћислед код Александровца, одакле је његов отац и ту живи у брвнари. Већ је посадио око 40 аутохтоних сорти воћа и поврћа. Природа све може да излечи, поручује Никола, који у међувремену постиже да студира и Факултет физичке културе, где је на четвртој години.

- Ништа не може бити тешко, уколико то волиш - поручује Никола. - Недељно сам путовао по 800 километара целих шест месеци док сам радио дипломске композиције.

Важно је, каже Никола, да је човеку стало, да зна своју мисију. А она никада не сме бити сасвим себична и можда, као и у његовом случају, сасвим посвећена традицији и народу из кога смо потекли.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (4)

МАРИЈА И РЕЉА ОДМЕРИЛИ СНАГЕ: Публика бирала победника - ево ко је добио већи аплауз