БОРИНУ ПИСАЉКУ НАШЛИ У ТРАВИ: Музеј кућа у Врању чува ретке експонате чувеног српског писца

Јелена Стојковић

17. 10. 2023. у 18:37

У КАЛДРМИСАНОЈ улици у самом центру Врања налази се јединствен музеј, кућа у којој је одрастао и живео чувени српски писац Борисав Станковић.

БОРИНУ ПИСАЉКУ НАШЛИ У ТРАВИ: Музеј кућа у Врању чува ретке експонате чувеног српског писца

Фото Ј. С.

Кућа носи његово име иако ју је он продао пре одласка у Београд, а улица име његове баке Злате, власнице куће у којој је подизала унуче Бору, након што су му умрли родитељи.

Занимљиво је да је кућа чини се једино што је остало пишчево у граду, као и неколико изузетно вредних експоната који се налазе под њеним кровом. Вредни су јер су ретки.

Борина "београдска кућа" на Дорћолу страдала је у оба рата, међутим сачувани су неки експонати међу којима почасно место заузима његова столица.

- Столицу су даровале све три Борине кћери, на отварању Музеј куће 18. јуна 1967. године.

То је столица на којој је наш прослављени писац седео и стварао и заиста изазива пажњу посетилаца. Једно од најчешћих питања оних који први пут долазе је: "Шта је аутентично у поставци" - каже Лидија Илић, кустос Музеј куће Боре Станковића.

Фото Ј. С.

Аутентична је најпре кућа, у њој соба баба Злате, гостинска соба и Борина радна соба. Са друге стране, тек неколико експоната из поставке су аутентични и "Борини", међу њима и тапија из 1896. писана његовом руком.

- Две године по смрти бабе Бора продаје кућу 1856. године и одлази за Београд, а Град је кућу купио од приватних власника и претворио је у музеј. Интересантно је да је један од најзанимљивијих експоната пронађен случајно. У питању је дивит, мастионица за писање, који је у трави пронашао комшија Добри Прибојчић и уступио га музеју - појашњава Лидија Илић.

Фото Ј. С.

Бориним потомцима од имовине није остало ништа у Врању, па они када долазе у град који је прославио њихов предак ноће по хотелима, али врло радо обилазе дедину кућу.

А, један врло занимљив експонат привлачи пажњу посетилаца, у питању је породично стабло.

- На годишњицу Борине смрти 2017. кућу је посетило петнаестак Бориних потомака из целог света. Дошли су и из Аустралије, Француске и донели израђено породично стабло, које су заједно урадили, а необично је да је стабло урађено преко женске линије и полази од баба Злате и њеног брата Јовче - каже Лидија Илић.

Поред мастила налази се и сребрна табакера, коју је музеју предала Ружица Станковић Јанковић, Борина најмлађа ћерка, а и данас постоји писмо које је послала уз табакеру 1987. године. У кући се налази и кецеља Борине мајке Васке и ланац од сата Бориног оца Стојана.

Фото Википедија

Посећено

ПРЕМА подацима врањског Народног музеја, овај објекат је најпосећенији током целе године. Цена улазнице је симболична - 150 динара, док је за ђаке и пензионере који обично долазе организовано 100 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИЈА ПОНОВО МЕЊА ДРЖАВНУ ГРАНИЦУ: Одлука ступа на снагу у јануару 2025. године

РУСИЈА ПОНОВО МЕЊА ДРЖАВНУ ГРАНИЦУ: Одлука ступа на снагу у јануару 2025. године

МИНИСТАРСТВО одбране Русије предложило је ажурирање координата, односно промену државне границе у области Балтичког мора, како произилази из нацрта правног акта објављеног на порталу правних информација, преноси РИА Новости.

21. 05. 2024. у 15:25

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

ИСТОРИЈА Совјетског Савеза, светске суперсиле 20. века, упамтила је бројне хероје, борце, официре који су својим јунаштвом и резултатима задивили свет. У периоду када се СССР тек стварао и уздизао, значајан помена био је и допринос једног Србина, Данила Срдића (1896-1937), првог и јединог Србина који је био генерал Црвене армије. Ово је његова прича.

20. 05. 2024. у 11:53

Коментари (0)

НОВАК ЂОКОВИЋ НИЈЕ ОЧЕКИВАО ОВО: Енди Мареј тражи да се због њега направи преседан на Ролан Гаросу