ЗЛОЧИН КОЈИ ЈОШ НИЈЕ КАЖЊЕН: Пре 24 године на иницијативу САД удружене снаге НАТО започеле агресију на нашу земљу

Борис Субашић

24. 03. 2023. у 07:08

НАВРШАВАЈУ се 24 године од почетка агресије НАТО на Савезну Републику Југославију. На иницијативу САД, 24. марта 1999. године 19 моћних држава Алијансе напало је нашу земљу и тиме закуцало последњи ексер у мртвачки сандук међународног правног поретка.

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈОШ НИЈЕ КАЖЊЕН: Пре 24 године на иницијативу САД  удружене снаге НАТО започеле агресију на нашу земљу

Бомбардована зграда Генералштаба, Фото И. Маринковић

vikipedija

Претећи НАТО летак

 Свет грађен од завршетка Другог светског рата престао је да постоји те мартовске вечери када су прве америчке крстареће ракете почеле да убијају и разарају на Косову и Метохији. Тај тежак злочин који још није кажњен, настављен је следећих 78 дана, на очај челника Алијансе уверених да ће се рат завршити за два-три дана. Срби су се опет показали као непредвидив фактор.

Данас је очигледно да је последња Југославија страдала као колатерална штета светског рата западне неолибералне идеологије против идеја националног суверенитета и идентитета, чији су симбол деведесетих постали Срби. Због тога је амерички председник Бил Клинтон у својим ратнохушкачким говорима користио аустроугарску крилатицу из 1914. године: "Србија мора бити бачена на колена".

vikipedija

Лансирање крстареће ракете на Србију

То објашњава и ирационалну мобилизацију 19 чланица највеће војне алијансе у историји човечанства против мале српске војске и народа, исцрпљених локалним ратовима, сиромаштвом и санкцијама. Напад 24. марта 1999. једнако ефикасно је могла да обави сама војска САД, модерним крстарећим пројектилима и бомбардерима. Идеја Клинтонове администрације да умеша цео НАТО у агресију, изгледала је као примање нових чланова у мафијашку организацију, када они морају да убију жртву пред старим босовима. Чим се окрваве руке у заједничком злочину, изласка из злочиначке организације више нема. Саучествовањем чланица НАТО у злочину против Срба промењена је историја света, што је данас веома очигледно у Украјини.

ЖРТВЕ ПАДАЈУ И ДАН-ДАНАС

ПРЉАВА агресија НАТО није завршена у јуну 1999, нити је коначан списак жртава авијације Алијансе и њене пешадије коју су чинили косметски Албанци у терористичкој ОВК, војници оружаних снага Албаније, западни плаћеници и исламски џихадисти. Житељи Србије и даље оболевају и умиру од последица хемијско-радиолошког загађења изазваног бомбардовањем петрохемијских постројења и коришћењем муниције са осиромашеним уранијумом. Осиромашени уранијум, парадоксално, највоше жртава однео је међу Албанцима из Метохије где га је НАТО највише користио, али никада није очистио заостале пројектиле.

Челници НАТО су Србе 1999. посматрали као трн у пети дивовске алијансе, који може да узрокује њен пад. О томе недвосмислено сведочи амерички генерал Весли Кларк, војни командант агресије лицемерно назване "хуманитарном интрвенцијом". Кларк у својој књизи признаје да операцију "Савезничка снага" на Западу "није било дозвољено називати ратом".

- Али то је, наравно, био рат. Модеран рат, први који је за пола века вођен у Европи и први који је у својој историји водио НАТО. Да нисмо успели, последице по НАТО... биле би изузетно штетне. Лако је могуће да НАТО не би преживео у свом садашњем облику - забележио је Кларк.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (10)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!