КАД СУ СРПСКЕ НОВИНЕ ПОБЕДИЛЕ БЕЧКУ ЦЕНЗУРУ: Пре 232 године рођено је српског новинарство (ФОТО)

Борис Субашић

14. 03. 2023. у 19:00

СРПСКО новинарство напунило је 14. марта 232 године, колико је прошло од истог датума 1791. када је из штампарске пресе у Бечу, после дуге борбе са хабсбуршком цензуром, изашао први примерак листа “Сербскија повседневнија новини“ (Српске дневне новине).

КАД СУ СРПСКЕ НОВИНЕ ПОБЕДИЛЕ БЕЧКУ ЦЕНЗУРУ:  Пре 232 године рођено је српског новинарство (ФОТО)

дигитална БМС

У првој години излажења листа на насловници се налазио цртеж српског витеза са мачем и штитом који је красио крст са четири оцила, јер су Срби Аустрије и фрајкори из Србије били најважнији борци у актуелном рату са Турском. Чим је 1792. потписан мировни уговор, српски ратник и грб су одлуком бечке цензуре уклоњени с насловне стране.

Излазак прве српске новине био је велика победа српског језика и ћирилице, који су ушли међу укупно 18 језика и писама који су коришчени у светској штампи.

Добијање дозволе Беча за објављивање првог српског листа у Хабсбуршкој монархији био је мукотрпан процес, јер су Срби посматрани као бунтован и државотворан народ, па самим тим и сумњив. Српски књижевник Емануил Јанковић је 1789. купио штампарију у Лајпцигу с намером да штампа српске новине у Новом Саду, али ригорозна бечка цензура се успротивила, јер је "српска Атина" била предалеко да би ефикасно контролисала шта то Срби пишу. Јанковић је упркос цензорима Јанковић објавио пилот-број новина и поделио их учесницима великог Темишварског сабора , на коме се расправљало о значајним српским националним и политичким питањима.

Хабзбурзима су Срби били потребни као противтежа Мађарима, па су морали да одговоре на њихове захтеве за образовањем и информисањем, али Јанковић је био стигматизован мишљењем бечког штампара Јосифа Курцбека, власника царске привилегије за штампање књига на српском и влашком језику. Он је цензури писао да српски писац жели да новине "напуни неистинама - да народ њима обмањује - да их наведе на криве судове".

дигитална БМС

 
 


Цар Леополд Други издао је декрет о издавању српских новина 15. децембра 1790, тек пошто је добио позитиван извештај генерала Шмитфелда, који је био царски делегат на Српском народном сабору у Темишвару. Овај је сугерисао да дозвола за издавање српских новина у Бечу изда браћи штампарима из породице Маркидес Пуљо, Георгију и Публију. Они су већ добили дозволу да издају грчке новине, а пошто су били грчко-српског порекла српски им је био други матерњи језик. Браћа Маркидес Пуљо били су укључени у грчки покрет за национално ослобођење и одржавали су везу са песником- националним револуционаром Ригом од Фере.

дигитална БМС

 


"Сербскија повседневнија новини" намењене "славено-сербскому високо-благородному клеру и народу" од петнаестог броја промениле су име у "Сербскија новини". Политичке и војне вести преузимане су из немачких листова у Монархији, а информације које су се тицале Срба слали су дописници, српски учитељи и свештеници.

Због пробелема у пословању и цензуре, "Сербскија новини" угашене су 1792. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
БАЦИО НОВАЦ НА СТО И РЕКАО ОВЕ ЈЕЗИВЕ РЕЧИ: Страшни детаљи масакра у Хрватској, хицем у главу ликвидирао мајку

БАЦИО НОВАЦ НА СТО И РЕКАО ОВЕ ЈЕЗИВЕ РЕЧИ: Страшни детаљи масакра у Хрватској, хицем у главу ликвидирао мајку

ТЕК НАКОН што надлежне институције објаве детаље истраге вишеструког убиства у даруварском дому за старије јавност ће отприлике знати како је тачно изгледао крвави поход бившег војног полицајца Крешимира Пахокија.

24. 07. 2024. у 16:35

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЕГЗОТИЧНА ПОНУДА НА АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ: Ово не смете пропустити - цене никад ниже!