МИСТЕРИЈА "ХИСТОРИЈЕ УНИВЕРЗЕ": Најстарија књига у крушевачком историјском архиву има 216 листова и штампана је у венецији 1721. године

С. БАБОВИЋ

21. 03. 2023. у 12:11

МЕЂУ 13.000 наслова које чува Историјски архив у Крушевцу један је посебан и права је мистерија како је доспео у ову установу.

МИСТЕРИЈА ХИСТОРИЈЕ УНИВЕРЗЕ: Најстарија књига у крушевачком историјском архиву има 216 листова и штампана је у венецији 1721. године

Foto:S.Babović

Реч је о уникатном, омаленом издању под насловом Historia universa, штампаном на латинском језику још давне 1721, а ми смо били у ексклузивној прилици да завиримо у депо - тамо где се, под посебним мерама заштите, чува ова специјална публикација од 216 листова.

- Поуздано знамо да је штампана у Венецији, није тајна ни година објављивања, али можемо само да претпоставимо да није била већег тиража - објашњава Миланка Мијајловић, архивски саветник Историјског архива у Крушевцу. - Има око 430 страна чистог штампаног текста, распоређених у два ступца и није преведена. Све наше књиге овде су доспеле поклоном или откупом, па верујемо да је тако било и у овом случају.

Већ делимични превод почетне странице књижице садржи текст: "Целокупна историја Старог и Новог завета", после чега је, између осталог, назначено да је реч о хронолошки поређаном материјалу. Ту је и назнака: "...Бивши галски ученик Патавинске богословије", као и напомена да је реч о "знатно проширеном и на латински преведеном садржају.

Осим драгоценог дела Historia universa, још једна књига у крушевачком Архиву потиче из 18. века - "Кратка историја Краљевства Србије, Рашке, Босне и Таме", коју је превео, прерадио и приредио архимандрит Јован Рајић, а штампана је у Бечу 1793.

У депоима Историјског архива града под Багдалом, иначе, чува се 835 фондова органа управе, школства, цркава и манастира, привредних и других организација, те културних и социјалних установа, па и удружења са територије читавог Расинског округа.

Највреднији је, међутим, управо део фонда названог "Старе и ретке књиге".

- Ту чувамо и "Хисторију универзу", заједно са 79 ретких и 74 старе књиге - прецизира професор историје Ненад Соколовић, директор Историјског архива. - Најстарије матичне књиге су нам из четврте деценије 19. века, а углавном се ради о црквеним евиденцијама рођених и умрлих. Свеукупно, имамо око осам и по километара књига, што је пропорционално, са квадратуром коју обухвата, можда и најбројнија грађа у Србији.

А, поменута књижица из 1721. налази се под кључем, у посебној витрини, и није дозвољено да се износи из депоа. Чува се на локацији старе зграде предузећа "Јастребац", у Балканској улици, где се налази и око два километра грађе - укупно 250 фондова и библиотека. Два депоа садрже само књижне фондове...

- Збирка старих и ретких књига чува се заштићена од светлости, са прописаном влажношћу ваздуха и температуром - објашњава архивски саветник Бојана Јовац, руководилац Службе архива. - Књиге су, углавном, у кожном повезу, али има и оних са већим оштећењима, па је изузетно важно да услови чувања буду на највишем нивоу, да не би дошло до распадања папира, или пропадања неке друге врсте.

БАШТИНА

Aрхив годишње региструје између 3.000 до 4.000 корисника, а рад ове установе је организован на четири локације. Осим старе грађе и књига, препознатљив је и по периодичнику "Расински анали", на који се и научници - већ 20 година - ослањају током истраживања. Архив је 2018. понео признање "Златна архива" за немерљив допринос чувању драгоцене српске баштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ЕНГЛЕСКА У ВЕЛИКОЈ ПАНИЦИ: Шта ћемо ако се Србија сад повуче са ЕУРО 2024?!