НЕОДОЉИВА БЕОГРАЂАНКА: Чоколадна торта са јабукама, рапсодија укуса коју нико не одбија
ВИШЕ десерта је названо Београђанка, али је свакако најпознатија ова са чоколадом и јабукама. Упловите у чаролију мириса и укуса.
Састојци:
За кору:
- 4 жуманцета
- 200 грама брашна
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 кашика какаоа
- 200 грама шећера
- 150 милилитара уља
- 200 милилитара млека
За фил
- 4 беланца
- 200 грама шећера
- 7 јабука
- 1 кашика гриза
За глазуру
- 100 грама чоколаде по избору
- 50 милилитара слатке павлаке
Припрема:
Умутите жуманца уз постепено додавање шећера, па додајте млеко и уље и наставите да мутите. Помешајте брашно, прашак за пециво и какао, па их сипајте у претходну мешавину. Кад добијете хомогену смесу, сипајте у плех претходно обложен пек-папиром и пеците у рерни загрејаној на 180 степени све док се не ухвати корица, па извадите.
Ољуштите јабуке и добро их изрендајте, па помешајте с кашиком гриза. Добро умутите беланца са шећером, па у то убаците јабуке са гризом. Промешајте лагано кашиком, па тиме прекријте кору. Затим смањите температуру рерне на 150 степени, па вратите да се допече још 20-30 минута. Затим загрејте 50 милилитара слатке павлаке, па преко нарендајте чоколаду и мешајте док се не отопи. Тиме прелијте торту.
По жељи поспите листићима бадема, млевеним орасима или шареним мрвицама. (trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ОМИЉЕНИ СЛАТКИШ ПРИНЦА ВИЛИЈАМА И КЕЈТ МИДЛТОН: Чоколадна торта која се не пече
15. 08. 2024. у 10:52
СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ НАЈНОВИЈИХ АНКЕТА, ЕУФОРИЈУ ЗАМЕНИЛА ПАНИКА: Предност Харисове у односу на Трампа се истопила
ЏО Бајден је одустао од трке за реизбор пре нешто више од два месеца. Потпредседница Камала Харис успела је да реструктурира целу кампању за само неколико дана и зајахала је на таласу опште радости и наде која је настала услед тога што неко, ко није зашао у осму деценију живота, жели да уђе у Белу кућу.
11. 10. 2024. у 16:41
СИРСКИ ОБЕЛОДАНИО НОВЕ ПОДАТКЕ: Русија распоредила 50.000 војника у Курск
РУСИЈА је пребацила око 50.000 војника у Курску област, ослабивши своју позицију на фронту у Украјини, изјавио је главнокомандујући Оружаних снага Александар Сирски.
11. 10. 2024. у 10:19
"ВАРАЛА САМ ДУШКА!": Карлеуша признала - "Нисам осећала ништа, чак ни олакшање"
ПЕВАЧИЦА Јелена Карлеуша недавно се развела се од фудбалера Душка Тошића, с којим има две ћерке Нику и Атину. Након 17 година потписали су папире за споразумни развод брака, а сада је ЈК све изненадила када је признала у ком моменту је преварила свог већ сада бившег супруга.
11. 10. 2024. у 12:40
Коментари (0)