КЛАФУТИ СА СМОКВАМА: Стари француски десерт који се једе са великим уживањем, а прави од савршених састојака

Novosti online

16. 09. 2023. у 15:30

Французи су познати као изузетни гурмани, а њихови слаткиши се праве од много укуса а врло мало нездравих састојака. Акценат је на интензивном укусу, а најбољи пример је Клафути од смокава.

КЛАФУТИ СА СМОКВАМА: Стари француски десерт који се једе са великим уживањем, а прави од савршених састојака

Foto: Jutjub/Printskrin/Мама Buba

Састојци:

  • 1 л црног вина из Бордоа
  • 470 г кристал шећера
  • 14 зрелих тамних смокава
  • 1 већи штапић цимета или 2 мања
  • 120 мл млека
  • 120 мл млечне слатке павлаке
  • 4 јајета
  • 130 г шећера
  • 30 г брашна
  • 30 г млевеног бадема (бланширан и ољуштен)
  • 1 кашика путера за подмазивање калупа
  • око 30 г шећера за калуп

Припрема:

Сипати вино и 470 г шећера у шерпу, додати шипке цимета и ставити на ватру да проври и да се шећер истопи а цимет ароматизује вино. Склонити са шпорета, додати смокве, па вратити на шпорет на врло лагану топлоту 20 – 30 минута, да се поширају у отклопљеној шерпи, не смеју да врију. Искључити и оставити да се хладе у вину.

У међувремену припремити тесто за клафути. Сипати у дубљи тигањ или мању шерпу млеко и слатку павлаку па ставити на шпорет да прокува. У чинију разбити јаја, додати шећер и добро жицом измутити, али не треба јако дуго мутити.

 

Додати брашно, пажљиво промешати па додати јако фино млевени бадем и промешати.

У ову смесу усути вруће млеко и павлаку и промешати. Смокве, које су се у међувремену охладиле да буду једва млаке, извадити на тацну на којој су кухињски убруси да се оцеде. Вино вратити на шпорет да се даље редукује и да се направи густи сируп.

Округлу модлу за клафути, пречника 26 цм, добро намазати путером и посути шећером и одоле и са стране. Смокве поређати да буду мало раздвојене једна од друге па пажљиво сипати смесу за клафути између смокава тако да покрије око ¾ висине смокаве.

Пећи у рерни загрејаној на 180 степени са вентилатором 15 минута па смањити на 160 степени и пећи још 15 – 20 минута.

Да бисмо унапредили презентацију, сваку смокву премазати сирупом од вина (вино у коме су се поширале смокве се накнадно укува до густог сирупа), што ће им дати додатни сјај и додати још мало укуса.

(Курир Стил)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
САД И ТЗВ. КОСОВО ХОЋЕ ДА ИМА СОПСТВЕНУ СРЕБРЕНИЦУ! Председница лажне државе у перфидној игри оптужила Београд

САД И ТЗВ. КОСОВО ХОЋЕ ДА ИМА СОПСТВЕНУ СРЕБРЕНИЦУ! Председница лажне државе у перфидној игри оптужила Београд

ПРЕДСЕДНИЦА лажне државе Косово Вљоса Османи, и поред тога што још нису прескочили последњу станицу ка чланству у Савету Европе - гласање на Комитету министара 17. маја најављује да ће породице несталих моћи да туже Србију Европском суду за људска права за повреду права на живот њихових најмилијих.

29. 04. 2024. у 07:00

БИЛЕ ПОСЕБНО ВЕЗАНЕ: Ко је била мајка Бојане Јанковић - преминула пре неколико месеци (ФОТО)

БИЛЕ ПОСЕБНО ВЕЗАНЕ: Ко је била мајка Бојане Јанковић - преминула пре неколико месеци (ФОТО)

ВОДИТЕЉКА Бојана Јанковић сахрањена је на Новом гробљу у Београду, њу су на вечни починак испратили у великом броју пријатељи, породица, а њен бивши супруг Огњен Јанковић одржао је потресан говор.

29. 04. 2024. у 13:49

Коментари (0)

УЕФА У ШОКУ: Русија се одлучује на радикалан потез?