САЛАТА ОД ПЕЧЕНИХ КРОМПИРА СА КИСЕЛИМ КРАСТАВЧИЋИМА И ЗАЧИНСКИМ БИЉЕМ: Кад је будете пробали, заборавићете све друге салате
Ова салата је препуна укуса и савршено ће да се уклапа уз неко друго јело, као прилог, или пак можете да је једете саму.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1 кг кромпира, цели и неољуштени
- 2 кашике маслиновог уља
- 1 кашичица морске соли
- ½ кашичице свеже млевеног црног бибера
- 125 г сецканих киселих краставаца
- ¼ црвеног лука, око 60 г, ситно исецканог
- 60 г целера, око 2 штапа, ситно исецканог
- 30 г свеже мирођије, сецкане, плус још за украшавање
- 1 ½ кашике капара, сецканих
- 30 мл мајонеза
- 1 ½ кашика сенфа
Припрема:
За ову салату загрејте рерну на 232 °С. Ставите воду да прокључа и додајте 1 кг кромпира. Вратите да проври и лагано крчкајте 25-30 минута, или док кромпир не омекша и може лако да се прободе ножем. Тачно време ће се разликовати у зависности од величине кромпира.
Кромпир добро оцедите и пребаците у плех обложен папиром за печење. Користите дно тегле да нежно разбијете, односно притиснете, смрвите, сваки кромпир на равномерну дебљину од 1,5 цм. Изломљен кромпир покапајте уљем и зачините половином соли и бибера. Пеците на 232 °C 15 минута. Преокрените кромпир и другу страну покапајте уљем, а затим зачините преосталом сољу и бибером. Пеците још 12-15 минута, или док кромпир не постане хрскав и златан на ивицама. Извадите из рерне и оставите да се охладе, а затим их пребаците у посуду за мешање.
У чинију додајте преостале састојке за салату: киселе краставце, лук, целер, мирођију и капаре. У малој посуди помешајте мајонез и сенф. Прелијте салату дресингом и лагано промешајте да се сједини. Кромпир ће се лагано распасти док мешате, што је савршено за текстуру. Украсите са још капара по жељи и уживајте!
(Stvar ukusa)
Препоручујемо
САЛАТА ОД СОЧИВА И БАТАТА: Врло једноставно јело инспирисано Медитераном
28. 09. 2024. у 07:00
КИСЕЛИ КРАСТАВЧИЋИ: Нема зимнице без њих, а ово је савршен и брз рецепт
27. 09. 2024. у 08:00
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)