ВЕЧИТО ПИТАЊЕ: Ево шта све можете урадити са васкршњим јајима која вам остану после празника

Novosti online

17. 04. 2023. у 11:51

БЕЗ обзира колико сваке године изнова уживамо у фарбању васкршњих јаја и припреми празничне трпезе, оно што нам "ствара муке" је питање - шта урадити са васкршњим јајима која нам остану?

ВЕЧИТО ПИТАЊЕ: Ево шта све можете урадити са васкршњим јајима која вам остану после празника

Фото: Новости

Наши најмлађи увек уживају у лупању васкршњих јаја, мада ни одрасли не крију срећу. Сходно томе да не можемо по цео дан јести само кувана јаја, поготово не неколико дана за редом, обично остане велики број истих са којима не знамо шта учинити.

Она неретко, нажалост заврше у смећу, јер се прибојавамо да се не покваре. Међутим постоје начини како их можете "паметније" искористити.

У зависности од онога што волите, можете да направите пуњена јаја, фашире, или ако немате пуно времена, разне врсте салата су увек добро решење.

У наставку вам доносимо неколико једноставних рецепата:

Мимоза салата

Потребно: 150 г шунке, 150 г качкаваља, 3 јајета барена, 1 кисела павлака, 2 већа барена кромпира, 150 г мајонеза.

Кромпир обарите у љусци, ољуштите и онда изрендајте. Посолите и побиберите. Ређајте по ред рендане шунке, ренданог кромпира, качкаваља и јаја. А између, сваки слој премажите мешавином мајонеза и павлаке. Украсите ренданим јајима.

Пилећи фашири са јајима

Састојци: 8 скуваних јаја, 600 гпилећег белог меса (можете да користите и телеће), 1јаје, 1/2 кашичицемлевене паприке, 3парчета бајатог хлеба, 1 мања главицаситно сецканог црног лука, 4 ченабелог лука, по укусузачини (бибер, вегета, на врх ножа љута млевена паприка)

За панирање: 3јајета, 150 гбрашна, 200 гпрезли, 400 млуља за пржењеСамељите пилеће бело месо на машини за млевење меса. Хлебу исеците корице, па га натопити у води и добро га оцедите и растресите. Црни лук исеците што ситније можете, и пропасирајте бели лук. У једну већу чинију ставите млевено месо, исцеђен и растрешен хлеб, црни лук, бели лук, јаје, и све зачине које користите. Све то добро руком сједините да добијете компактну смесу.

Месо поделите да имате довољно за 8 лоптица, сваку лоптицу растањите на длану па ставите скувано јаје, која сте претходно мало осушили кухињским папиром, да вам се месо лакше залепи за јаје, и обликујте у фине лопте. Готове лопте уваљајте прво у брашно, па у размућена јаја и на крају у презле. Пржите их у добро загрејаном уљу, али да није врело, да вам не изгоре, док вам фино не порумене са свих страна. Повремено их окрећите да вам се испрже исто са свих страна. Послужите их топле са шопском салатом или уз пире кромпир.

Фото: В.Б.

Палачинке са филом од јаја

За палачинке: 350 г куваних кромпира, 150 г брашна, маст, со.

За фил: 4 тврдо кувана јаја, 150 г куваних кромпира, 160 г мајонеза, 300 г мешаног куваног поврћа, 70 г црног лука, 30 мл сирћета, кисела павлака, чили сос, со, бибер.

Припрема: Прво направите палачинке од кромпира. Кромпир скувајте у љусци, изгњечите, помјешајте с брашном, сољу и направите тијесто. Тијесто поделите на неколико ђелова и сваки од њих развуците на подлози посутој брашном. На тигању их испеците с обе стране. За припрему фила тврдо кувана јаја и кромпир исеците на мање ђелове и помешајте са ситно сецканим црним луком и куваним поврћем. Мајонез помешајте са сирћетом, па након тога са сјецканим јајима и поврћем. Посолите и опет промијешајте. Напуните палачинке, ставиите их на тањир и прелијте чили сосом и павлаком.

Цезар салата

Узмите 500 гр зелене салате, 300 гр обареног пилећег белог меса, 300 гр сланине ситно сечене на режњеве и гриловане, 300 гр пармезана, 2 дл балзамико сирћета, 2 дл маслиновог уља, соли по укусу, коцкице препеченог тоста и пет барених јаја.

У чинију за сервирање ставите салату, пилетину исецкану на штапиће, сланину, побацајте коцкице тоста и колутове јаја. На крају ставите пармезан и зачине.

Индијска јаја

Потребно је: 6 куваних јаја, 50гр путера, 200гр павлаке, 100гр мајонеза, мало карија.

Припрема: Јаја исеците на пола, извадите жуманца, пропасирајте их, додајте путер и по кашичицу павлаке и карија. Беланца напуните припремљеном смесом и поређајте у чинију за послуживање. Са друге стране умутите миксером павлаку и мајонез и прелијте јаја добијеном смесом.

Одозго поспите кашичицом карија. Служите хладно као предјело или додатак јелу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НАТО СПРЕМА 100.000 ВОЈНИКА ЗА РАТ СА РУСИЈОМ: Директан сукоб могућ ако се пређе једна од  две црвене линије

НАТО СПРЕМА 100.000 ВОЈНИКА ЗА РАТ СА РУСИЈОМ: Директан сукоб могућ ако се пређе једна од две црвене линије

НАТО може да распореди војни контингент од 100.000 војника за војну акцију против Русије ако та земља пређе једну од две црвене линије, пише у коментару италијанска Република.

06. 05. 2024. у 07:54

ТЕРИТОРИЈА ПОТПУНОГ БЕЗАКОЊА: Лавров загрмео - Срамна одлука ПССЕ да тзв. Косову да зелено светло за пријем

"ТЕРИТОРИЈА ПОТПУНОГ БЕЗАКОЊА": Лавров загрмео - Срамна одлука ПССЕ да тзв. Косову да зелено светло за пријем

РУСКИ министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је данас као срамно то што је Парламентарна скупштина Савета Европе дала зелено светло да тзв. Косово буде примљено у пуноправно чланство Савета Европе.

05. 05. 2024. у 23:50

Коментари (0)