РЕЦЕПТ ЗА СЛАВСКУ САРМУ: Традиција стара 100 година, а мирис обара са ногу

В.Н.

08. 10. 2025. у 14:45

РЕЦЕПТ за славску сарму се годинама преноси, а постао је виралан јер гарантује да ће бити савршено чврста споља и сочна изнутра.

РЕЦЕПТ ЗА СЛАВСКУ САРМУ: Традиција стара 100 година, а мирис обара са ногу

Foto: Printscreen Youtube/SosKuhinja

Ништа не мирише на славу као сарма која се крчка сатима, а топи се под кашиком. Кад се отвори поклопац и замирише димљено месо и купус, знате да је славска трпеза спремна.

Састојци:

1 главица киселог купуса (већа, збијена)

800 г мешаног млевеног меса (свињско-јунеће)

150 г димљене сланине (ситно сецкане)

1 већа главица црног лука

100 г пиринча

2 шаргарепе (нарендане)

1 јаје

1 кашичица сувог зачина

со, бибер, туцана паприка

1 кашика масти

1 кашика брашна

1 кашичица алеве паприке

2 листа ловора неколико

неколико парчића сувог меса или ребарца

Припрема:

Одвојите листове купуса и одсеци задебљане делове. На мало масти пропржите ситно сецкан лук и сланину док не замиришу. Додајте рендану шаргарепу, па пиринач, млевено месо, зачине и јаје. Све добро измешајте. На сваки лист ставите кашику фила, уролај и увуците крајеве.

На дно шерпе ставите неколико листова купуса и парче сувог меса, па ред сарми. Поређајте ред по ред, између убаците ловор и још мало сувог меса.

У тигању направи запршку на кашици масти пропржи брашно и алеву паприку, додајте мало воде и све то сипајте преко сарми. Налијте врелом водом (да прекрије), поклопите тањиром и поклопцем.

Крчкајте минимум 3 сата на лаганој ватри, а најбољи укус добија ако се сутрадан само подгреје у рерни.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Страхиња Тривковић дипломата знања и спорта

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

Коментари (0)

Када је кеш/рефинансирајући кредит најбоља опција за вас и какве опције нуде банке у Србији?