ПОСНИ ПИРИНАЧ СА ТИКВИЦАМА И ПАРАДАЈЗОМ: Рецепт који ће вам добро доћи у данима поста, а опет укусно и заситно јело

Новости онлине

26. 03. 2025. у 16:00

Јело које одлично иде као прилог уз разна јела, али може бити и потпуно савршено самостално јело.

ПОСНИ ПИРИНАЧ СА ТИКВИЦАМА И ПАРАДАЈЗОМ: Рецепт који ће вам добро доћи у данима поста, а опет укусно и заситно јело

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 200 г пиринча
  • 530 мл повртног бујона, подељено
  • 175 мл сувог белог вина
  • 60 мл маслиновог уља, подељено
  • ½ средњег лука, исеченог на коцкице
  • 2 чена белог лука, врло ситно насецкана
  • ½ кашичице соли
  • ½ кашичице млевене паприке
  • ¾ кашичице сушеног оригана
  • 1 велика тиквица, око 150 г
  • 225 г чери парадајза
  • 15 г листова босиљка

Припрема:

Прво припремите поврће за рижото, насецкајте лук и бели лук. Затим насецкајте тиквице на полукругове, а парадајз на пола по дужини. Сложите листове босиљка и исеците их на танке траке. У великом лонцу загрејте 30 мл маслиновог уља на средњој ватри.

Додајте лук исецкан на коцкице и исецкан бели лук. Пржите 1-2 минута док не омекшају.

Затим убаците пиринач. Пржите 1 минут, често мешајући док пиринач не постане провидан на ивицама. Одмах додајте бело вино и мешајте. Кувајте 1-2 минута док алкохол не испари. Док се ово кува у другом малом лонцу, загрејте бујон, па оставите са стране. Додајте оригано, со и бибер у шерпу за рижото и 415 мл загрејаног бујона. Мало смањите ватру и кувајте 12-14 минута док се течност не упије, редовно мешајући.

Смањите топлоту. Умешајте преосталих 65 мл бујона. Кувајте још 2-3 минута, редовно мешајући, па оставите рижото на страну. Загрејте 2 кашике маслиновог уља у великом тигању на јакој ватри. Додајте нарезане тиквице. Пржите 60-90 секунди пре него што их окренете, па пржите другу страну још 30-60 секунди. Извадите их из тигања, али оставите уље у тигању. Док је тигањ још на јакој ватри, додајте парадајз исечен на колутиће. Пржите 30-60 секунди, док не почне да омекшава на ивицама. Извадите из тигања.

У рижото умешајте тиквице, парадајз и ¾ босиљка. Сервирајте одмах, посуто преосталим босиљком и бибером и сољу по жељи. Уживајте!

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

СЛУЧАЈНО САМ САЗНАО ДА ИМАМ ЛЕУКЕМИЈУ : Бившем водитељу Пинка живот се преко ноћи окренуо